Tânăra accidentată de diplomatul rus, transferată la Centrul Naţional Medical de Recuperare

Tânăra accidentată de diplomatul rus pe o trecere de pietoni din Capitală a fost transferată la Centrul Naţional Medical de Recuperare Neuropsihomotorie, după ce starea ei s-a îmbunătăţit, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, Florian Bica.

363 afișări
Imaginea articolului Tânăra accidentată de diplomatul rus, transferată la Centrul Naţional Medical de Recuperare

Tânăra accidentată de diplomatul rus, transferată la Centrul Naţional Medical de Recuperare (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

"Starea ei s-a îmbunătăţit, astfel că medicii de la Spitalul Bagdasar-Arseni au hotărât să o transfere la Centrul Naţional Medical de Recuperare Neuropsihomotorie", a spus dr. Florian Bica.

El a precizat că medicul terapeut a început de mai mult timp să lucreze zilnic cu tânăra, pentru recuperarea anumitor mişcări.

Mădălina Băcanu, în vârstă de 19 ani, din Brăila, studentă în Bucureşti, a fost lovită în 21 octombrie de o maşină a Ambasadei Federaţiei Ruse condusă de prim-secretarul Aleksandr Evsiukov, accidentul având loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara din Sectorul 3 al Capitalei.

În urma accidentului, tânăra a suferit, între altele, un traumatism cranian sever, fiind internată atunci în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, declara atunci că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului implicat în accident şi preciza că acestuia i s-a oprit mandatul şi a părăsit România. Declaraţia a fost făcută după ce ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat ridicarea imunităţii diplomatului pentru derularea procedurilor judiciare în România.

În 9 noiembrie, Judecătoria Sectorului 3 a admis cererea Parchetului de a transfera Rusiei procedura anchetării diplomatului în ţara natală pentru vătămare corporală din culpă şi refuzare de recoltare de probe biologice. Procurorii au trimis în 23 octombrie la Judecătoria Sectorului 3 dosarul diplomatului rus, cu propunerea transferului de proceduri.

Decizia nu este însă definitivă, fiind contestată la Tribunalul Bucureşti, care urmează să se pronunţe definitiv pe această chestiune.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti declara, după decizia instanţei, că "totul este acum în mâinile organelor de drept" din Rusia, care vor deschide la rândul lor un dosar penal.

"Au avut loc deja contactele între Ministerele de Externe ale ţărilor noastre, ne punem de acord asupra modalităţii în care vor conlucra organele de drept din România şi Federaţia Rusă, astfel încât dosarul să fie transmis în Rusia şi urmărirea să se desfăşoare acolo. (...) Totul este acum în mâinile organelor de drept. A trecut practic o săptămână, dar ne-am întâlnit deja la nivel de MAE, am transmis toate informaţiile în Federaţia Rusă. În prezent, organele de drept stabilesc modul în care vor interacţiona. De aici încolo, totul depinde de organele de drept şi instanţa de judecată. În acest caz se va deschide un dosar penal", afirma Malghinov, într-un interviu la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV.

Consulul rus în România Andrei Lancikov declara după accident, pentru Ria Novosti, că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar şi "era treaz".

"Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soţia şi copilul şi a lovit pe trecerea de pietoni o cetăţeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică", spunea Lancikov.

Lancikov preciza că diplomatul "conducea cu viteza regulamentară" şi "era treaz". Cu toate că "el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (...), la ambasadă s-a confirmat că era treaz", sublinia consulul rus.

Potrivit acestuia, "fata a traversat drumul în fugă" şi Evsiukov "pur şi simplu nu a văzut-o".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici