Tăriceanu invită sindicatele la Guvern, pentru consultări

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis o invitaţie liderilor principalelor confederaţii sindicale pentru a participa, joi, la Palatul Victoria, la consultări pe teme aflate în atenţia sindicatelor şi a Guvernului, anunţă Executivul.

18 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu invită sindicatele la Guvern, pentru consultări

Tăriceanu invită sindicatele la Guvern, pentru consultări (Imagine: Mediafax Foto)

La întâlnire vor mai participa ministrul Economiei şi Finanţelor şi ministrul Muncii.

Aproximativ o sută de sindicalişti au pichetat, miercurea trecută, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, cerând Guvernului majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei din 1 iulie, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, la 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea. Sindicaliştii susţin că deşi, cu 30 de zile în urmă, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, declara că în primul semestru al anului 2008 încasările la buget au depăşit cu 8% previziunile, în prezent acesta justifică refuzul Guvernului de a majora salariul prin faptul că nu sunt fonduri la buget pentru creşterea salariului minim pe economie.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că respinge solicitarea sindicatelor privind creşterea salariului minim pe economiei la 540 lei, deoarece nu au fost îndeplinite criteriile privind ţinta de inflaţie şi productivitatea muncii.

Premierul Tăriceanu a declarat la rândul său, săptămâna trecută, că majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste.

Şeful Guvernului a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei, şi a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

În urma declaraţiei premierului, liderii sindicali au anunţat că nu mai doresc majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, ci la 600 de lei, începând cu 1 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici