Tăriceanu: Observaţiile din raportul Comisiei de la Veneţia nu ridică probleme de constituţionalitate

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament că niciuna din observaţiile prevăzute în raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia făcute la Legile Justiţiei nu se referă la probleme de constituţionalitate.

574 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Observaţiile din raportul Comisiei de la Veneţia nu ridică probleme de constituţionalitate

Tăriceanu: Observaţiile din Comisiei de la Veneţia nu ridică probleme de constituţionalitate

„Cu domnul Tudorel ne-am întâlnit înainte. Ne-a făcut o infomală, care între timp nu a apărut nimic nou. Ne-a făcut o informare succintă în legătură cu discuţiile de la Strasbourg cu membrii Comisiei de la Veneţia. Eu am stat şi am recitit raportul preliminar. Am văzut observaţiile făcute de Comisia de la Veneţia şi pot să vă spun următorul lucru. Niciuna din observaţiile din raportul preliminar nu se referă la probleme de constituţionalitate. Ar fi fost puţin şi deplasat având în vedere că România a fost cred că prima ţară care a apelat la avizul Comisiei de la Veneţia şi a întocmit proiectul de Constituţie din 1991.”, a spus Tăriceanu întrebat fiind cum vede situaţia din justiţie după ce prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis o scrisoare premierului în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale.

Preşedintele Senatului a subliniat că observaţiile din avizul preliminar „sunt mai degrabă probleme de natură tehnică sau de opţiuni politice”.

„Observaţiile din avizul preliminar nu ridică probleme de constituţionalitate. Ele ridică mai degrabă probleme de natură tehnică sau de opţiuni politice de la o ţară sau alta. Vă dau un exemplu. Unul dintre punctele invocate este procedura de numere şi revocare a procurorului general, a procurorului-şef. Şi spune că modificarea reduce rolul preşedintelui în această procedură şi întăreşte rolul ministrului. După cum ştiţi rolul ministrului prevăzut în Legile justiţiei este următorul - Ministrul propune, CSM avizează, iar preşedintele poate refuza o singură dată”, a adăugat Tăriceanu.

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, în data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale, un răspuns fiind aşteptat până la începutul lunii noiembrie, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Într-un răspuns pentru agenţia MEDIAFAX, Comisia Europeană confirmă existenţa unor întrebări adresate autorităţilor de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici