Temperaturi de până la 40 de grade Celsius în Bucureşti. Ce MĂSURI au luat autorităţile

Meteorologii prognozează temperaturi de până la 40 de grade Celsius, săptămâna aceasta, în Bucureşti, ceea ce a determinat autorităţile locale să înceapă montarea corturilor anticaniculă în zonele aglomerate ale Capitalei, unde se va putea acorda primul ajutor persoanelor afectate de căldura extremă

1111 afișări
Imaginea articolului Temperaturi de până la 40 de grade Celsius în Bucureşti. Ce MĂSURI au luat autorităţile

Temperaturi de până la 40 de grade Celsius în Bucureşti. Ce măsuri au luat autorităţile

"Pe parcursul zilei de astăzi, cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în Crişana, Banat, Oltenia, local în Transilvania, dar şi în partea de sud-vest a Munteniei, unde este în vigoare un cod galben. Aici, temperaturile maxime urmează să se înregistreze în orele după-amiezii şi vor fi cuprinse între 34 şi 36 de grade Celsius. Pentru ziua de joi, temperaturile vor fi şi mai ridicate. În mare parte din ţară vor fi temperaturi maxime, după-amiaza, cuprinse între 34 şi 36 de grade Celsius, prin urmare avem Cod Galben pentru intensificarea valorii de căldură şi disconfortului termic ridicat. Cele mai ridicate temperaturi se vor atinge în zona joasă a judeţului Caraş Severin, Mehedinţi, dar mai ales în Dolj, Olt şi Teleorman. Aici se vor înregistra temperaturi de 37-39 de grade Celsius, iar izolat chiar de 40 de grade Celsius. Prin urmare, disconfortul termic deosebit de accentuat şi este în vigoare un Cod Portocaliu. În weekend, în zona litoralului va fi foarte cald, temperaturile vor depăşi în aer 30 de grade Celsius. De asemenea, nopţile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade Celsius. În zona de munte va fi puţin mai bine, dar temperaturile vor fi mult mai ridicate faţă de normalul acestei perioade. Iar după-amiaza zilei de sâmbătă şi pe parcursul zilei de duminică în anumite intervale pot apărea fenomene severe, cum ar fi ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Deci, în afară de faptul că va fi vald, după-amiaza şi seara vor fi intervale în care se pot produce furtuni", a declarat pentru MEDIAFAX meteorologul de serviciu ANM, Meda Andrei.

Conform prognozei afişate pe site-ul ANM, şi în Capitală vor fi sâmbătă 40 de grade.

De luni, Primăria Generală a Capitalei a început montarea corturilor anti-caniculă în zonele centrale ale oraşului, şi în zonele intens circulate.

"Primaria Capitalei pune în aplicare primele măsuri de combatere a caniculei. Primele nouă corturi anticaniculă, din cele 20, au fost amplasate în Piaţa Victoriei, Piaţa Romană,Piaţa Unirii, Dristor, Parcul Carol, Piaţa 11 iunie, Parcul Cişmigiu, Piaţa Universităţii şi Piaţa Obor. Toate corturile amplasate sunt dotate cu personal medical, aer condiţionat, apă, trusă de prim-ajutor şi medicamentele necesare", se precizează înt-un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Generală a Capitalei la începutul săptămânii.

De asemenea, fiecare primărie de Sector a instalat puncte de prim-ajutor pentru a venit în sprijinul celor doborâţi de caniculă.

"Primăria Sectorului 2 va acorda asistenţă medicală de prim ajutor şi va organiza punctele pentru distribuirea de apă rece către populaţie, la sediul instituţiei, la Serviciul de Asistenţă Socială <<Glinka>>, la Serviciul de Asistenţă Socială <<Maşina de Pâine>> , la Clubul <<Înţelepţilor>>, la Clubul <<Seniorilor>>, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă nr. 2, la Sediul Administrativ al DGASPC Sector 2, la Direcţia pentru Protecţia Copilului şi la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Aceste puncte vor intra în funcţiune la declararea stării de caniculă (cod galben, portocaliu sau roşu). În aceste puncte va exista personal medical având la dispoziţie trusa de prim ajutor şi aparat de măsurare a tensiunii arteriale. Tot aici se va distribui apă rece de la dozator", se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 2 remis MEDIAFAX.

Şi Primăria Sectorului 3, prin instituţiile din subordine, a amenajat mai multe puncte de prim ajutor.

"Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 pune la dispoziţia bucureştenilor patru puncte de prim-ajutor şi două de hidratare. Punctele de hidratare sunt deschise în cadrul centrelor de zi <<Clubul Seniorilor>>, aflat pe aleea Râmnicu Sărat, şi la <<Clubul Seniorilor>> din strada Codrii Neamţului. Punctele de prim-ajutor funcţionează la Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte <<Floarea Speranţei>>, <<Casa Max>>, la Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost şi la Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice <<Sf. Ana>>", se precizează într-un comunicat al administraţiei locale Sector 3.

Ca urmare a avertizării meteo referitoare la temperaturile foarte ridicate prognozate pentru zilele următoare, în Capitală, şi Primăria Sectorului 4 a instituit şase puncte de prim ajutor.

Punctele de prim-ajutor sunt amplasate în zonele Piaţa Sudului, Progresul, Apărătorii Patriei, Străduinţei dar şi pe bulevardele Tineretului şi Constantin Brâncoveanu, în apropierea staţiilor de metrou. Acestea sunt dotate cu aparate de aer condiţionat, apă potabilă, trusă medicală şi vor fi deschise zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00. De asemenea, la sediile Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4 precum şi la cele ale administraţiilor pieţelor, cetăţenii vor primi apă şi li se va putea acorda primul ajutor.

În Sectorul 5, autorităţile locale au pregătite şapte containere anti-caniculă, ce vor funcţiona şi ca puncte de informare, pentru cetăţenii care vor avea nevoie să se răcorească în aceste zile toride.

"Primăria Sectorului 5 are deschise şapte module de informare care pe perioada de cod de caniculă sau ger funcţionează şi ca puncte de prim ajutor şi sunt poziţionate în următoarele zone: la staţia de metrou Izvor, pe şoseaua Alexandriei la staţia Teiuş, lângă Liberty Mall, la intersecţia dintre strada Mărgeanului cu calea 13 Septembrie , la Piaţa Ferentari, la intersecţia Şos. Giurgiului cu strada Toporaşi şi pe şoseauaViilor, la intersecţia cu strada Dr. Constantin Istrati. Acestea sunt dotate cu aer condiţionat, truse de prim ajutor, scaune, birouri şi dozatoare de apă. Containerele funcţionează de luni până vineri în intervalul orar 08:00- 18:00", se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX de Primăria Sector 5.

Şi în Sectorul 6 au fost amplasate, încă de la începutul acestei săptămâni, mai multe corturi unde cetăţenii care au stat prea mult în bătaia soarelui se pot răcori.

"Este deja foarte cald în Capitală, iar spre sfârşitul săptămânii temperaturile vor atinge 40 de grade la umbră. Am dispus deschiderea punctelor de prim ajutor în toate cartierele din Sectorul 6. Recomand ferm celor care nu au treburi urgente, în special persoanelor în vârstă, să evite deplasările pe cât posibil, mai ales la orele de vârf. Cei care sunt totuşi obligaţi să iasă din casă trebuie să ştie unde pot primi ajutor medical şi se pot răcori sau odihni", a declarat Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, în cadrul unui comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici