Teodorovici, despre amedamentul PNL pentru majorarea alocaţiei: Au făcut un joc ieftin

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că PNL a făcut „un joc ieftin” prin amendamentul care prevedea majorarea alocaţiei pentru copii, precizând că, prin votul împotrivă dat de liberali şi USR la proiectul de buget, practic ei au susţinut anularea măsurii.

306 afișări
Imaginea articolului Teodorovici, despre amedamentul PNL pentru majorarea alocaţiei: Au făcut un joc ieftin

Teodorovici, despre amedamentul PNL pentru majorarea alocaţiei: Au făcut un joc ieftin

„Au uitat colegii noştrii liberali o categorie foarte importantă, copii cu dizabilităţi, care erau şi ei aici prevăzuţi, tot cu 200 de lei, şi noi aici în proiectul pe care îl avem pe site-ul Ministerului Muncii, avem aceste majorări făcute, plus 300 de lei, de la 200 lei, pentru copiii cu dizabilităţi. Haideţi să o luăm invers de la votul final pe buget. Liberalii şi USR au votat împotrivă. Practic şi-au anulat decizia. Atunci când trebuie să luăm în calcul ce spui ca PNL, când votezi un buget împotriva ţării, în care tu ai propus sau te dai mare că ai propus această alocaţie majorată, adică să nu se aplice. Deci ei au făcut un joc ieftin, din păcate, în zona aceasta sensibilă a alocaţiilor pentru copii, ştiind că este o zonă sensibilă. Amendamentul PNL era o idee neaplicabilă făcută pentru acest an, pentru anii următori nu se mai aplica. Noi oricum avem în programul de guvernare astfel de măsuri. Noi avem un calendar foarte clar de aplicare pentru ca lucrurile să se poată întâmpla”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a mai spus că liberalii s-au gândit să vină cu un astfel amendament, gândidu-se că nimeni nu ar vota împotrivă, însă propunerea a fost proastă pentru că era inaplicabilă, neavând o sursă de finanţare viabilă.

„Ei ce au spus? Haide să venim cu propunerea asta, pentru că nimeni nu poate să voteze invers, au făcut-o prost, au indicat excedentul de la pensii, ceea ce nu există. Preşedintele Dragnea a propus un amendament tocmai ca să poată creşte alocaţia pentru copii, pentru că s-a schimbat, s-a făcut exact cum trebuia din punct de vedere tehnic, asta o dată. Doi la mână, avem o ordonanţă pe site fără de care alocaţia pentru copii nu se putea da majorată pentru că s-a aprobat în Parlament suma de 2,1 miliarde lei, dar iar dacă nu aveai cadrul legal schimbat nu se putea aplica. Am schimbat şi sursa şi ordonanţa este pe site, pentru că ăla este cuantumul”, a explicat Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru a regla majorarea alocaţiei pentru copii, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de buget care prevede creşterea alocaţiei de la 84 lei la 150 lei, măsură care va fi aplicată începând cu 1 martie.

Camera Deputaţilor a adoptat, vineri, decizonal, modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susţine financiar creşterea alocaţiilor pentru copii. Majorarea alocaţiei va fi aplicată pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, iar suma pe care o vor primi aproape că se va dubla, de la 84 de lei la 150 de lei.

Iniţial, PNL propusese ca sursă de finanţare pentru majorarea alocaţiei banii din excedentul înregistrat de Bugetul asigurărilor sociale. Liviu Dragnea a propus ca banii să fie luaţi din majorarea deficitului bugetar, pentru că, amendamentul PNL care prevedea ca finanţarea să fie făcut din excendentul pe pensii este neaplicabilă.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, vineri, bugetul pentru 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici