Timiş: Suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susţinut de elevii Liceului din Gătaia. Directoarea susţine că nu a avut legătură cu examenul

Mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul din Gătaia, judeţul Timiş, precum şi directoarea unităţii de învăţământ, Gabriela Neda, au fost audiaţi de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, au declarat surse judiciare.

381 afișări
Imaginea articolului Timiş: Suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susţinut de elevii Liceului din Gătaia. Directoarea susţine că nu a avut legătură cu examenul

Timiş: Suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susţinut de elevii Liceului din Gătaia (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

Directoarea Liceului din Gătaia, judeţul Timiş, Gabriela Neda, a declarat, miercuri, că a fost audiată de către procurori şi că le-a spus acestora că nu înţelege de ce a fost chemată la audieri, deoarece nu a avut vreo legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia.

"Le-am spus procurorilor că nu am avut legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia la centrul de examen de la Deta, eu fiind în comisie la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara", a declarat Gabriela Neda.

Directoarea liceului din Gătaia a mai spus că nu are cunoştinţă că s-ar fi adunat bani din partea elevilor, care să fie apoi oferiţi drept mită profesorilor din comisia de examinare ori supraveghere.

Gabriela Neda a mai precizat că cinci eleve de la Liceul din Gătaia sunt audiate de către procurori, însă a subliniat că este vorba despre eleve foarte bune la învăţătură.

"Cele cinci eleve care sunt acum la audieri au medii foarte mari, peste 9.00, la bacalaureatul din această sesiune. Ele sunt foarte bune la învăţătură şi nu e nicio surpriză că au obţinut aceste rezultate", a declarat directoarea.

Potrivit directoarei liceului din Gătaia, 67 de absolvenţi s-au înscris la examenul de bacalaureat din această sesiune. Unul nu s-a mai prezentat, iar din cei 66 care au dat toate probele 49 au promovat.

Gabriela Neda a adăugat că în fiecare an elevii liceului pe care îl conduce au reuşit să ia, în marea lor majoritate, note foarte bune la examenul de bacalaureat şi că scoala a înregistrat o rată de promovabilitate foarte bună.

Inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Cornel Petroman, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, s-a prezentat la sediul Poliţiei din Deta să fie audiată de către un procuror, deşi aceasta a făcut parte dintr-o comisie de bacalaureat din Timişoara.

Cornel Petroman a declarat că, după părerea sa, nu avea cum să aibă loc fraudă la examenul de bacalaureat la Liceul din Gătaia deoarece aici nu a fost centru de examinare şi că absolvenţii de liceu din Gătaia au susţinut examenul la centrul din Deta.

"La Gătaia nu am avut centru de evaluare sau examen. Cum poţi spune că a fost fraudă la Gătaia? Centrul de examen a fost la Deta. Directoarea din Gătaia a făcut parte din comisia de examen de la Colegiul Bănăţean din Timişoara. Nici măcar nu s-a dus la Deta", a declarat Petroman.

Întrebat dacă are cunoştinţă că directoarea de la Liceul din Gătaia sau elevi ai acestui liceu sunt audiaţi de procurori, Petroman a răspuns că doar directoarea s-a dus la sediul Poliţiei Deta şi urmează să fie audiată.

"Un procuror a sunat-o pe doamna directoare Gabriela Neda să îi spună să vină la sediul Poliţiei Deta pentru a fi audiată. Doamna directoare s-a dus la Poliţie de bunăvoie. Eu, dacă eram în locul ei, nu m-aş fi dus, vă spun sincer. Ea nu are nicio treabă cu ce s-a întâmplat la centrul de la Deta. Ce poţi să îi pui în cârcă acestei femei? În plus, la Deta au dat examen şi alte licee. Cât despre elevi, eu nu ştiu să fie vreun elev audiat", a declarat Petroman.

Şeful ISJ Timiş a mai spus că, dacă se vor adeveri suspiciunile de fraudă, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş audiază, miercuri, mai mulţi elevi şi profesori de la liceul din Gătaia, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, elevii de la Liceul din Gătaia au susţinut bacalaureatul în centrul de exameninare de la Colegiul Tehnologic Sf. Nicolae din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova şi Peciu Nou.

Sursele citate mai spun că aproape 50 de elevi ai Liceului din Gătaia ar fi dat câte 200 de lei fiecare profesorilor din comisia de bacalaureat de la centrul de examinare din Deta, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânşi sub pretextul unor activităţi festive prilejuite de sfârşitul liceului.

Un număr de 17 din 67 de candidaţi la bacalaureat din Gătaia au fost respinşi, iar unul nu s-a prezentat.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, luni, că, în urma desfăşurării sesiunii iunie - iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă, 318 elevi fiind eliminaţi din examen pe parcursul susţinerii probelor scrise, săptămâna trecută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici