Tineri maghiari au protestat faţă de prezenţa "Noua Dreaptă", de Ziua Naţională, la Sfântu Gheorghe

Aproximativ 10.000 de persoane au asistat, duminică, la Sfântu Gheorghe, la festivităţile de Ziua Naţională, un grup de tineri maghiari protestând faţă de prezenţa în oraş a membrilor organizaţiei "Noua Dreaptă", doi protestatari fiind duşi la sediul Jandarmeriei pentru verificări.

453 afișări
Imaginea articolului Tineri maghiari au protestat faţă de prezenţa "Noua Dreaptă", de Ziua Naţională, la Sfântu Gheorghe

Tineri maghiari au protestat faţă de prezenţa "Noua Dreaptă", de Ziua Naţională, la Sfântu Gheorghe (Imagine: Raul Stef/ Arhiva Mediafax Foto)

Manifestările dedicate Zilei Naţionale au început cu un Te-Deum la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, urmat de un marş până la statuia voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului, unde au avut loc ceremoniile oficiale.

Pintre participanţii la marş, care au înconjurat centrul municipiului Sfântu Gheorghe, s-au aflat şi circa 80 de membri ai organizaţiei "Noua Dreaptă", veniţi din mai multe judeţe.

Aproximativ 30 de tineri maghiari, majoritatea membri ai "Asociaţiei Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate" (HVIM), au protestat faţă de prezenţa în oraş a organizaţiei "Noua Dreaptă".

Forţele de ordine au supravegheat permanent marşul, cele două grupuri fiind separate de un cordon de jandarmi pentru a se evita orice incident.

În timp ce reprezentanţii organizaţiei "Noua Dreaptă" au arborat drapele tricolore şi cu simbolul organizaţiei şi au scandat "Harghita, Covasna - pământ românesc" sau "Limba română, unica stăpână", tinerii maghiari au replicat cu mesaje precum "Ţinutul Secuiesc nu este România" sau "Străinii să meargă acasă".

După marş, tinerii maghiari s-au adunat în zona în care erau parcate autobuzul şi maşinile cu care au venit membrii "Noii Drepte", iar la finalul manifestărilor oficiale jandarmii au încercat să-i ducă în altă zonă, moment în care aceştia s-au opus, iar doi dintre ei au fost ridicaţi şi duşi la sediul Jandarmeriei Covasna.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, Petronela Corodeanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că cei doi au fost duşi la sediu pentru verificări.

La ceremoniile oficiale, care au avut loc în Piaţa Mihai Viteazul, au participat, potrivit Prefecturii Covasna, aproximativ 10.000 de persoane din Sfântu Gheorghe şi din mai multe localităţi ale judeţului.

Festivităţile s-au încheiat cu o paradă militară.

De asemenea, Prefectura Covasna, în parteneriat cu Asociaţia Universitaria "Emil Poenaru" din Braşov şi Aeroclubul Teritorial Braşov au oferit participanţilor şi o paradă aviatică, formată dintr-o suită de cinci avioane de dimensiuni mici, care au lansat în timpul defilării confetti tricolore cu mesajul "Uniţi sub tricolor" şi "La mulţi Ani!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici