Toader îl critică pe şeful statului: E o contradicţie între a fi îngrijorat că se pensionează magistraţi şi a critica amânarea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că declaraţiile lui Klaus Iohannis cu privire la OUG pe legile justiţiei arată o contradicţie, deoarece preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de magistraţi care se vor pensiona, dar critică amânarea pensionării prin Ordonanţă.

458 afișări
Imaginea articolului Toader îl critică pe şeful statului: E o contradicţie între a fi îngrijorat că se pensionează magistraţi şi a critica amânarea

Toader îl critică pe şeful statului: E o contradicţie între a fi îngrijorat că se pensionează magistraţi şi a critica amânarea

„Preşedintele Republicii şi-a exprimat îngrijorarea - dacă se pensionează mulţi, se creează un deficit de magistraţi. Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea şi recomandă să facem ceva să amânăm momentul pensionării. Ce ne spune preşedintele în declaraţia de astăzi? Că nu am făcut un studiu de impact. Dar eu bănui că după 4 ani de mandat, domnul preşedinte că a promulgat legea, ştie că legea intră în vigoare la 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial dacă nu prevede altă dată. Ştie că legea urma să intre în vigoare ieri şi a intrat în vigoare. Dacă nu se intervenea printr-un act normativ, procedură de ordonanţă, legea intra în vigoare şi în prima zi sau a doua zi, foarte mulţi magistraţi puteau depune cereri de pensionare anticipată”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiţiei a mai spus că, dacă nu era emisă Ordonanţa de urgenţă, atât îngrijorările preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi ale Comisiei de la Veneţia, cu privire la numărul mare de magistraţi care ar urma să se pensioneze, rămâneau la nivelul „unei stări de preocupare şi atât”.

„E o contraducţie - între a fi îngrijorat că se pensionează mulţi şi a critica că s-a amânat pensionarea prin lipsa unui studiu de impact pe care oricum nu-l face ministrul Justiţiei. Dar nu e prima contradicţie pe care eu o constat şi mergem mai departe”, a mai spus Toader.

Precizările vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că ordonanţa de urgenţă care modifică Legile justiţiei, adoptată de Guvern, este foarte îngrijorătoare şi că ministrul Tudorel Toader a venit cu actul normativ fără o evaluare transparentă.

"Această OUG e foarte îngrijorătoare. Avem multe lucruri de discutat. Bunăoară pensionarea magistraţilor e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut parlamentului o reevaluare. Nu au făcut-o, apoi ministrul Justiţiei să vină fără o evalurea transparentă, săs chimbe articole, dar nu a rezolvat problema, pur şi simplu le-a amânat. S-au introdus pentru noapte noi condiţii pentru procurori. Se ignoră avizele", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici