Tocmelile de la Vama Naidăş: "Două jamboane de porc şi trei kile de vegeta". Vezi cât dispreţ arătau angajaţii de la vamă faţă de cei care dădeau mită

Înregistrările ambientale făcute în timpul anchetei la PTF Naidăş au scos la iveală adevărate târguieli când venea vorba de împărţitul banilor pe ture, sugestivă fiind aceea când un vameş a fost tăiat de la "raţia bănească" pentru că a preferat să ia "două jamboane de porc şi trei kile de vegeta".

337 afișări
Imaginea articolului Tocmelile de la Vama Naidăş: "Două jamboane de porc şi trei kile de vegeta". Vezi cât dispreţ arătau angajaţii de la vamă faţă de cei care dădeau mită

Tocmelile de la Vama Naidăş: "Două jamboane de porc şi trei kile de vegeta". Vezi cât dispreţ arătau angajaţii de la vamă faţă de cei care dădeau mită (Imagine: Cristian Frant/Mediafax Foto)

În referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu propunere de arestare preventivă a 15 lucrători de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş (Caraş Severin), procurorii anticorupţie prezintă, prin prisma unor înregistrări ambientale, târguielile pe care le făceau lucrătorii acestei instituţii privind mita în cazul celor care pe lângă bani optau şi pentru o mită în produse, precum jamboane de porc, vegeta, băutură fină sau ţigări.

Cel mai sugestiv caz prezentat de procurorii anticorupţie este cel al şefului PTF Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan, care în 9 decembrie 2010 i-a cerut unui alt lucrător, Cristian Borceanu, "să-i dea două jamboane de porc şi trei kg de Vegeta. Bărăgan a propus ca la momentul împărţirii banilor luaţi cu titlul de mită în tura respectivă, Borceanu să ia 240 de lei pentru achiziţionarea acestor produse.

"Iovu: Două jamboane de porc?

Borceanu: Un milion două sute unul, două milioane patru sute sunt amândouă.

Iovu: Şi mai ce?

Borceanu: Trei kilograme ...

Bâlbă: De Vegeta.

Iovu: Dar pentru cine? Pentru Bărăgan?

Borceanu: Pentru ei, acia..."

Procurorii specifică faptul că "ulterior banii au fost recuperaţi de lucrătorii de poliţie din suma totală colectată cu titlul de mită în tura respectivă".

Din transcrierea înregistrărilor ambientale prezente în documentul procurorilor reiese că lucrătorii de la PTF Naidăş luau în permanenţă ţigări, sticle de whisky - J&B, Jack şi Ballantines - şi că atunci când luau produse primeau mai puţini bani din cota finală împărţită.

Un alt caz inedit surprins în timpul anchetei de la Naidăş este acela al unei lucrătoare despre care colegii acesteia arată că nu ar fi avut permisiunea soţului să ia mită.

Această situaţie reise din înregistrarea ambientală din 28 noiembrie 2010, când a primit atât pentru ea, cât şi pentru alţi lucrători vamali suma de 1.350 de euro de la inculpatul Soare, reprezentând o parte din suma primită ca mită, pentru un transport ilegal de ţigări făcut de traficantul Ion Buică.

Înregistrarea ambientală îi are ca protagonişti pe inculpaţii Soare şi Moţ cu ocazia împărţirii banilor în apartamentul în care locuiau:

"Soare: Ăştia sunt ai noştri .... Ăştia-s ai lui doamna Camelia.

Grund: Câţi îs la Camelia?

Soare: Numără-i!

Grund: 13 jumătate (1.350 euro)....

Grund: Aşa. Mergi acum să-i dai lui Camelia?

Soare: Nu, c-o zis că ... nu-i acasă. Că nu ştie bărba'su c-o sparge, o zis. Zice: «nici nu vreau să mă gândesc...»"

Totodată, înregistrările ambientale redate în actul procurorilor denotă şi dispreţul pe care lucrătorii de la punctul Naidăş îl au faţă de mituitorii lor, în referatul cu propunere regăsindu-se numeroase exemple preluate din înregistrările ambientale, în care vameşii sau lucrătorii de poliţie îi jignesc sau îi înjură pe cei care le dau bani.

O înregistrare ambientală din 13 decembrie 2010 care îl are ca protagonist pe lucrătorul vamal Gheorghe Verdeţ arată cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru că "a dat atât de puţin": "Hai du-te! Nu mai sta, măi! Ce! Păi tu ai tupeu fantastic jegosule! Cât aţi dat? Păi numai 200, băi!".

O altă înregistrare din 19 decembrie între acelaş vameş şi un alt mituitor:

"Gheorghe Verdeţ: Câte ai? Cinstit acum.

Alina Lavinia Radu: 20 am

Gheorghe Verdeţ: 20. 20 de euro!

Alina Lavinia Radu: Da. Uite, i-am pus în bord.

Gheorghe Verdeţ: Pune-i aicea mă! Dă-i în p.... mea!

Alina Lavinia Radu: Aicea?

Gheorghe Verdeţ: Păi corect! Aşa mă! Aşa trebuie lucrat, măi copii".

Procurorii anticorupţie cer arestarea lui Valentin Ionică Bărăgan (şeful PTF Naidăş), Ion Bîlbă, Orlando Gabriel Cean, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Ioţa Herdi, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte, Adrian Ilie Radu şi Cristian Daniel Luca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici