Transportatorii rutieri protestează pe 13 decembrie în ţară şi pe 20 decembrie în faţa Guvernului: cer eliminarea activităţii firmelor care nu au licenţă pentru transport de persoane

Peste 50.000 de transportatori rutieri vor protesta pe 13 decembrie în mai multe oraşe din ţară şi pe 20 decembrie în faţa Guvernului, solicitând eliminarea activităţii firmelor care nu au licenţă pentru transport de persoane, potrivit unui comunicat emis miercuri de COTAR.

354 afișări
Imaginea articolului Transportatorii rutieri protestează pe 13 decembrie în ţară şi pe 20 decembrie în faţa Guvernului: cer eliminarea activităţii firmelor care nu au licenţă pentru transport de persoane

„Ordonanţa 34 din 2010 ar fi trebuit să elimine pirateria din transporturi, însă după numai câteva luni de la adoptarea acesteia, parlamentarii au modificat-o, astfel încât să nu se mai poată aplica. Mai mult, în anul 2015, Lucian Şova a introdus în lege sintagma „în mod repetat”, astfel încât organismele de control nu pot aplica legea decât dacă demonstrează că cei prinşi în trafic au mai făcut transport ilegal de persoane şi nu sunt la prima abatere – lucru care elimină, practic, posibilitatea de a interveni pentru eliminarea pirateriei din transportul rutier”, se arată în comunicatul emis de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

COTAR îi solicită premierului Mihai Tudose să rezolve situaţia ordonanţei 34 din 2010. „În caz contrar, taximetriştii şi trasportatorii rutieri de persoane vor ieşi în stradă, în Bucureşti şi în marile oraşe, pe 13 decembrie, iar dacă nici atunci nu se va respecta legislaţia în vigoare, pe data de 20 decembrie vor veni toţi transportatorii în Capitală, pentru un miting în Piaţa Victoriei”, se mai arată în comunicat.

„În Bucureşti sunt 10.260 de licenţe de taxi, la care se adaugă încă 60.000 din celelalte oraşe ale ţării, 40.000 de operatori de curse regulate şi circa 20.000 de transportatori de colete, pirataţi şi ei de aceleaşi platforme. Dacă luăm în calcul faptul că UBER şi alte firme nelicenţiate şi neautorizate au trecut deja la transport de marfă şi colete, toate aceste domenii de activitate vor fi grav afectate”, potrivit comunicatului.

„În urma întâlnirii pe care am avut-o luni, 4 decembrie, cu Primarul General, Gabriela Firea, Primăria Capitalei a răspuns în modul cel mai firesc solicitărilor noastre care exprimă cerinţele transportatorilor autorizati: eliminarea concurenţei neloiale, practicate prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie. Primarul General ne-a garantat că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislaţia de specialitate în vigoare să fie respectată de toţi cei care practică activitatea de taximetrie, transport persoane în Capitală”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Luni, la sediul Primăriei Capitalei a avut loc o întâlnire între reprezentanţii transportatorilor şi edilul Bucureştiului. În urma acesteia, Municipalitatea a anunţat că va impune un nou regulament de funcţionare a taximetriştilor. „Prin noul regulament, vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, precum şi în cele ale HCGMB 78/2008 şi ale Codului Fiscal”, a declarat Gabriela Firea, după întâlnire.

Afirmaţia primarului Capitalei a născut controverse în spaţiul public, iar unele voci au afirmat că, prin acest regulament, se doreşte interzicerea Uber-ului.

Preşedintele COTAR, a explicat, însă, că se doreşte intrarea în legalitate a acestui serviciu. „Prin această întâlnire pe care am avut-o cu primarul general ne dorim că toată lumea să fie autorizată conform Legii 38/2003. Ca să intre în legalitate, aceste platforme, precum Uber, trebuie să-şi ia autorizaţie de dispecerat şi pot să rămână alături lângă noi. Dispeceratul presupune să ai dispecere non-stop, să poţi să vorbeşti cu ele, să poţi să reclami ceva şi să ai legătură cu dispecerul în cazul în care se întâmplă o nenorocire. Aşa ar fi normal şi ar fi o concurenţă normală”, a explicat, luni, Vasile Ştefănescu, pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici