Trei bărbaţi prinşi când retrăgeau circa un milion de dolari de la o bancă, reţinuţi de DIICOT Iaşi. Unul dintre bărbaţi este Gaichuk Valeriu, director la ITR Europe TV Chanel

Trei bărbaţi, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în transferuri financiare neautorizate şi spălare de bani, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Iaşi, după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce retrăgeau circa un milion de dolari de la o unitate bancară din municipiul Iaşi.

748 afișări
Imaginea articolului Trei bărbaţi prinşi când retrăgeau circa un milion de dolari de la o bancă, reţinuţi de DIICOT Iaşi. Unul dintre bărbaţi este Gaichuk Valeriu, director la ITR Europe TV Chanel

Trei bărbaţi prinşi când retrăgeau circa un milion de dolari de la o bancă, reţinuţi de DIICOT Iaşi (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, trei bărbaţi, un cetăţean israelian de 42 de ani, un cetăţean moldovean de 37 de ani şi un cetăţean moldoveano-ucrainean de 54 de ani, sunt cercetaţi de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi.

Gaichuk Valeriu, unul dintre cei trei bărbaţi reţinuţi, este director la ITR Europe TV Chanel.

Gaichuk Valeriu, 54 de ani, cetăţean moldoveano-ucrainean, a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) alături de Ossipov Konstantin, 42 de ani, cetăţean israelian, şi Matei Vitalie, 37 de ani, cetăţean moldovean.

Cei trei sunt acuzaţi că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în efectuarea de transferuri financiare neautorizate şi spălare de bani.

Potrivit paginii sale de Facebook, Valeriu Gaichuk este născut pe 14 decembrie 1957 în Republica Moldova, la Bălţi, iar în prezent locuieşte la Bruxelles.

El este director la ITR Europe TV Chanel, funcţie pe care o ocupă din mai 2011, şi a studiat în Florida. În perioada 1999- 2007 el a fost redactor şef la "The President".

Valeriu Gaichuk apare în compania unor oameni influenţi din administraţie şi Biserică, potrivit pozelor postate pe pagina sa de Facebook.

Prin atacuri informatice, cei trei au obţinut datele de logare la conturi de internet banking aparţinând unor persoane din Italia sau Statele Unite ale Americii şi, prin logare la conturile acestora, au ordonat transferuri bancare neautorizate în conturile unor societăţi comerciale aparţinând inculpaţilor. Ulterior, pentru disimularea provenienţei ilicite a sumelor de bani, prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive, acestea erau transferate în alte conturi sau ridicate în numerar de către membrii grupului infracţional.

Vineri, inculpaţii au fost prinşi în flagrant în timp ce retrăgeau aproximativ un milion de dolari de la o unitate bancară din municipiul Iaşi. Anterior, cei trei au mai încercat să retragă 400.000 de euro, operaţiune nematerializată.

Cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces neautorizat la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase şi spălare de bani.

Procurorii DIICOT au cooperat în această cauză cu ofiţerii FBI şi cu autorităţile judiciare italiene. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi şi cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale. Suportul informativ a fost asigurat de SRI.

Cercetările continuă în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici