Trei medici din Milano, arestaţi pentru că operau fără să fie necesar

Trei medici din Milano au fost arestaţi, după ce au efectuat 91 de operaţii fără ca acest lucru să fie necesar, în cinci cazuri, operaţiile ducând la moartea pacienţilor.

18 afișări
Imaginea articolului Trei medici din Milano, arestaţi pentru că operau fără să fie necesar

Trei medici din Milano, arestaţi pentru că operau fără să fie necesar (Imagine: Mediafax Foto)

Alţi 11 angajaţi ai Clinicii Santa Rita sunt, de asemenea, acuzaţi că ar fi implicaţi în intervenţiile care au dus la moartea a cinci pacienţi. Potrivit anchetatorilor, în total medicii au efectuat 91 de intervenţii chirurgicale fără a fi nevoie de acestea. Unul dintre pacienţi, de 85 de ani, era suspectat de cancer la plămâni şi a murit în timpul unei operaţii de explorare, când o simplă biopsie ar fi fost suficientă, informează The Guardian.

Anchetatorii spun că serviciul naţional de sănătate italian a plătit peste 2,5 milioane de euro în doi ani pentru astfel de operaţii inutile, în vreme ce personalul medical şi-a mărit veniturile de la 1.700 la 27.000 de euro pe lună.

"Este evident că din momentul în care ţi se spune «cu cât operezi mai mult, cu atât eşti plătit mai bine», devii mai agresiv în operaţii", a spus unul dintre suspecţi, într-o convorbire înregistrată de autorităţi.

Proprietarul clinicii şi maternităţii, Francesco Pipitone, este unul dintre cei trei medici arestaţi, el fiind în arest la domiciliu. Ceilalţi doi, Pierpaolo Brega Massone şi Pietro Fabio Presicci, sunt în închisoare. Interogatoriul suspecţilor a început de marţi.

Brega Massone, care s-a transferat de la clinică înainte să fie arestat, este suspectat şi de uciderea unei femei pe care a operat-o de trei ori pentru extirparea unei tumori, în condiţiile în care o singură intervenţie chirurgicală ar fi fost suficientă.

Zece pacienţi bolnavi de tuberculoză au avut plămânii scoşi, iar o pacientă contactată de poliţie a spus că nici nu a ştiut că o parte dintr-un plămân i-a fost extirpată. Cincisprezece femei au suferit operaţii de exitrpare a sânului, fiind suspectate de tumori, dar ele nu ar fi avut nevoie decât de biopsie.

Ofiţerii au început să le asculte suspecţilor convorbirile telefonice anul trecut, după o informaţie primită de la un anonim. Unul dintre medici a fost auzit spunând că în cazul unui pacient în vârstă nu a respectat normele de igienă, pentru că oricum acesta mai avea puţin timp de trăit.

Procurorul Micaela Curami a spus că a fost "şocată de lipsa oricărui respect faţă de pacienţi sau faţă de suferinţa acestora, care nu a fost uşurată, ci chiar mărită".

Un pacient pe nume Giovanni Rizzitano, de 64 de ani, a povestit cum a fugit din spital după ce s-a internat pentru o problemă minoră la vezica urinară şi s-a trezit pe masa de operaţii, după ce îi fusese extirpată o parte din plămân.

"I-am întrebat ce au făcut şi mi-au spus că urma să-mi scoată tiroida. Aşa că am fugit", a spus Rizzitano.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici