Trei persoane şi o firmă au fost trimise în judecată de DNA Suceava pentru o fraudă de 2,6 mil. lei

Trei persoane şi o firmă au fost trimise în judecată de DNA Suceava pentru o fraudă de 2,6 milioane de euro în cadrul unui proiect cu finanţare europeană ce viza înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în comuna suceveană Frătăuţii Vechi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

612 afișări
Imaginea articolului Trei persoane şi o firmă au fost trimise în judecată de DNA Suceava pentru o fraudă de 2,6 mil. lei

Trei persoane şi o firmă au fost trimise în judecată de DNA Suceava pentru o fraudă de 2,6 mil. lei (Imagine: Shutterstock / Mediafax Arhiva Foto)

DNA Suceava a anunţat, joi, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a firmei Melifabi SRL Rădăuţi şi pe administratorul firmei, Camelia Mariana Isopescul, pe soţul acesteia, Ştefan Adrian Isopescul şi pe Vasile Horăndău, administrator al firmei Edens Range SRL pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene ori complicitate la această infracţiune.

Procurorii arată în rechizitoriu că în 27 martie 2012 a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală România, încheiat între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) prin Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 – Iaşi, în calitate de autoritate contractantă şi SC Melifabi SRL Rădăuţi, în calitate de beneficiar, reprezentată de Camelia Mariana Isopescul ca administrator pentru proiectul înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în localitatea Frătăuţii Vechi.

Contractul semnat aveao valoare eligibilă nerambursabilă de 3.415.363 de lei. Anchetatorii precizează că anterior, pentru a maximiza bugetul acestui proiect, pentru a mări cheltuielile aferente achiziţiei de lucrări şi bunuri, Camelia Mariana Isopescul a ataşat la cererea de finanţare oferte ale unor firme apropiate şi cu preţurile cele mai mari.

În continuare, în conformitate cu normele emise de autoritatea contractantă Camelia Isopescul a organizat procedurile de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului conform celor menţionate în studiul de fezabilitate, prin procedura cererii de oferte, iar în urma procedurii de achiziţie a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Vasile Horăndău, Edens Range SRL, firmă fără experienţă în efectuarea unor astfel de lucrări, înfiinţată în acest scop şi aflată sub controlul lui Adrian – Ştefan Isopescul.

Totodată, se arată că lucrările în cadrul proiectului au fost realizate de Adrian – Ştefan Isopescul prin mijloace şi în regie proprie, însă, pentru a obţine finanţarea de la APDRP, a depus în cadrul cererilor de plată facturi emise de Edens Range SRL care dovedeau în mod nereal şi supraevaluat că aceasta a realizat lucrările în cauză, precum şi o serie de documente false.

Ancheta a evidenţiat că prin această conduită Camelia Isopescul a obţinut pe nedrept în perioada 2012 – 2015, de fonduri europene nerambursabile în valoare de 2.653.535,11 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză şi la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

Procurorii precizează că au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin soţilor Isopescul, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici