Trei studenţi de la UBB Cluj-Napoca au câştigat finala globală a competiţiei SAS Curiosity Cup

  • Trei studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au câştigat finala globală a competiţiei SAS Curiosity Cup, unde au concurat alături de alte 9 echipe din lume.
  • Proiectul tinerilor români a analizat situaţia defrişărilor din Munţii Carpaţi.
943 afișări
Imaginea articolului Trei studenţi de la UBB Cluj-Napoca au câştigat finala globală a competiţiei SAS Curiosity Cup

Competiţia SAS Curiosity Cup a reunit echipe de studenţi de pe întregul mapamond, aceştia având ocazia să îşi testeze, în situaţii reale, aptitudinile din domeniul analizei de date. Acest concurs a fost o oportunitate ca tinerii să aplice cunoştinţele din domeniile data science şi analytics, folosind pentru crearea proiectelor soluţiile SAS Viya şi SAS OnDemand for Academics, dar şi alte unelte SAS licenţiate la nivel de universitate.

„UBB are ca model academic ideea de a genera cunoaştere avansată prin cercetare ştiinţifică, iar în acest proces să educe studenţii şi să genereze aplicaţii inovative pentru societate. Acest rezultat confirmă că modelul funcţionează bine şi că studenţii UBB sunt foarte bine educaţi pentru a fi generatori de cunoaştere şi inovaţii în societate”, declară rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Prof.univ.dr. psih. Daniel David.

”Această performanţă vine să confirme o nouă dimensiune a tradiţiei universităţii şi facultăţii noastre, şi anume, de a participa de fiecare dată cu succes la competiţiile internaţionale dedicate studenţilor, fie că sunt organizate de către instituţii academice sau de către companii prestigioase. Mai mult de atât, se demonstrează din nou că parteneriatul cu SAS Romania este unul de anvergură şi cu rezultate foarte bune”, spune Răzvan V. Mustaţă, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

Marian-Lucian Coţolan, Adina Tilea şi Bianca-Nicoleta Marian sunt cei trei membri componenţi ai echipei câştigătoare T(h)ree Sentinel.

Cei trei tineri au fost coordonaţi de către Lect.univ.dr Darie Moldovan, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Cercetarea care a adus locul întâi echipei clujene la competiţia SAS Curiosity Cup, în cadrul categoriei Data Analysis, a avut ca subiect clasificarea imaginilor din satelit pentru a detecta defrişările din Munţii Carpaţi.

”Pentru noi, participarea la SAS Curiosity Cup a fost o experienţă nemaipomenită şi suntem foarte bucuroşi că am ajuns în punctul în care putem transmite acest mesaj. Faptul că am câştigat la categoria Data Analysis din cadrul competiţiei este o performanţă remarcabilă pentru echipa noastră; ne-a sporit încrederea şi ne-a validat aptitudinile şi expertiza în domeniul analizei de date. A fost un moment de mare mândrie pentru noi să vedem că eforturile noastre au fost răsplătite. Fiecare dintre noi şi-a folosit skill-urile de data analysis pentru a gândi o soluţie privind problema continuă a defrişărilor. În cadrul competiţiei, am putut să demonstrăm abilităţi de colaborare, de gândire analitică şi de inovare. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de care am avut parte şi suntem dornici să învăţăm şi mai multe prin intermediul resurselor puse la dispoziţie de către Academia SAS pentru Data Science”, au declarat cei trei membri ai echipei.

Cercetarea echipei T(h)ree Sentinel a avut la bază două seturi de date conţinând imagini obţinute prin satelit: unul care cuprinde imagini din bazinul hidrografic al Amazonului şi un altul care conţine imagini din patru regiuni de interes ale Munţilor Carpaţi, colectate de către satelitul Sentinel-2.

Imaginile au fost pre-procesate şi redimensionate pentru a putea fi folosite în două sisteme de clasificare: o Reţea Neurală Convoluţională (CNN) bazată pe platforma SAS Viya, dar şi un model atent calibrat ResNet50, pregătit în Python.

Concluzia la care a ajuns echipa T(h)ree Sentinel este că metoda de lucru folosită în cadrul proiectului poate reprezenta un punct de pornire pentru sisteme de monitorizare a pădurilor României. Tehnologia poate suplimenta monitorizarea făcută la sol şi poate contribui la diminuarea fenomenului defrişărilor. De asemenea, autorităţile locale sau naţionale se pot folosi de un astfel de sistem pentru a identifica rapid zonele critice în care au loc defrişări importante, pentru a implementa măsuri legale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici