Trei tineri maghiari, urmăriţi penal pentru instigare la discriminare

Trei tineri din Miercurea Ciuc sunt urmăriţi penal pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, după ce au amplasat în faţa unui supermarket o pancartă pe care scria în limba maghiară "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei".

132 afișări
Imaginea articolului Trei tineri maghiari, urmăriţi penal pentru instigare la discriminare

Trei tineri maghiari, urmăriţi penal pentru instigare la discriminare (Imagine: Catalina_Filip/Mediafax Foto)

Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, Florin Braic, a declarat joi corespondentului MEDIAFAX că s-a început urmărirea penală împotriva lui Csibi Barna, Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, pentru comiterea infracţiunilor de instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, semnată de procurorul Florin Braic, la începutul lunii aprilie cei trei tineri au depus la Primăria Miercurea Ciuc, în numele organizaţiei de tip extremist din Gyor - Ungaria "Mişcarea Garda Maghiară, Batalionul Wass Albert, Plutonul Secuiesc", o cerere prin care solicitau aprobarea unei acţiuni "de atragerea atenţiei asupra efectelor negative ale vizionării super şi hipermarketurilor", acţiune pentru care au primit aprobare pentru data de 6 aprilie.

La data menţionată, tinerii au amplasat, în faţa supermarketului Kaufland din Miercurea Ciuc, o pancartă pe era scris, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei", lângă care s-au şi fotografiat.

Afişul postat pe pancartă de cei trei tineri era identic celui care a fost folosit în Ungaria, în anul 1944, împotriva evreilor.

În urma demersului tinerilor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie s-a sesizat din oficiu, declinându-şi competenţa pentru soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale împotriva celor trei tineri se mai precizează că "sunt indicii temeinice privind comiterea infracţiunilor de instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob".

Rezoluţia de începere a urmării penale a fost postată pe site-ul organizaţiei "Garda Secuiască", organizaţie neînregistrată juridic, ai cărei membri fondatori sunt Csibi Barna şi Szocs Tibor, alături de un comentariu din partea celor acuzaţi, prin care aceştia apreciază că începerea acţiunii în instanţă este un "demers nedrept, discriminatoriu şi inacceptabil".

Potrivit procurorului Florin Braic, dacă în urma cercetărilor tinerii vor fi declaraţi vinovaţi, aceştia riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani pentru comiterea infracţiunii de instigare la discriminare şi de până la 15 ani pentru constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici