Tribunalul Bucureşti a admis cererea RADET de intrare în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a admis cererea RADET de intrare în insolvenţă, regia având datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,9 miliarde lei.

2523 afişări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti a admis cererea RADET de intrare în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a admis cererea RADET de intrare în insolvenţă

"Admite cererea debitorului Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr 85. 2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, deschide procedura generală a insolvenţei împotriva debitorului Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti", se arată în decizia dată, miercuri, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Decizia poate fi atacată tot la Tribunalul Bucureşti cu apel în termen de 7 zile de la comunicare.

Judecătorii au fixat ca termen limită de depunere de către creditori a opoziţiilor în 10 zile de la notificare şi au desemnat RomInsolv ca administrator judiciar provizoriu.

RADET are de achitat datorii de 3,9 miliarde lei numai către furnizorul de energie, Electrocentrale Bucureşti. Odată cu intrarea în insolvenţă, toate veniturile RADET vor fi dirijate cu prioritate către creditori. Potrivit legii, entitatea juridică declarată în stare de insolvenţă nu poate face investiţii, îşi plăteşte eşalonat datoriile în funcţie de lista creditorilor, prioritate având statul şi angajaţii, iar întregul activ patrimonial este gestionat de un terţ numit prin hotărâre judecătorească.

Practic, managementul instituţiei este preluat de către o altă companie, un lichidator cu expertiză numit de instanţa de contencios administrativ.

Ca regie autonomă, RADET intră în insolvenţă cu obligaţia de a respecta principiile maximizării gradului de valorificare a activelor şi de achitare a creanţelor. În perioada de insolvenţă, se merge pe costuri minime şi acordarea unui tratament egal creditorilor de a-şi recupera fondurile în mod eşalonat prin înscrierea la aşa numita masă credală.

Insolvenţa impune, după caz, valorificarea activelor, reducerea la zero a investiţiilor şi reorganizarea pentru protejarea creditorilor. Au prioritate creditorii care asigură fluxul curent de venituri pentru desfăşurarea activităţii de bază. Administrarea procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este asigurată de către practicieni în insolvenţă şi desfăşurarea acestora are loc sub controlul instanţei de judecată.

”Insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile, astfel: a) insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor; prezumţia este relativă; b) insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile băneşti disponibile la data scadenţei”, se arată în legea care reglementează insolvenţa.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat că insolvenţa RADET reprezintă cea mai sigură cale de protejare a bucureştenilor în privinţa furnizării apei calde.

Şi Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis înaintarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, potrivit unui comunicat al companiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici