Uniunea Judecătorilor îi cere premierului Dacian Cioloş soluţionarea conflictului dintre Guvern şi magistraţi

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat premierului Dacian Cioloş să vină cu o propunere pentru ieşirea din criza cauzată de ordonanţa 43 prin care Guvernul nu ia în considerare drepturile salariale prin hotărâri judecătoreşti.

236 afișări
Imaginea articolului Uniunea Judecătorilor îi cere premierului Dacian Cioloş soluţionarea conflictului dintre Guvern şi magistraţi

Uniunea Judecătorilor îi cere premierului Dacian Cioloş soluţionarea conflictului dintre Guvern şi magistraţi

"Comparaţia făcută de reprezentanţi ai Guvernului între magistraţi, care sunt o putere de sine stătătoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronată ca principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict institituţional pe care-l avem azi între puterea Executivă şi Judecătorească", a transmis UNJR printr-un comunicat de presă.

Magistraţii susţin că ministerul Justiţiei, Raluca Prună, a gestionat într-un mod neprofesionist relaţia cu aceştia şi cu personalul auxiliar din sistemul judiciar, precizând că ministrul nu a venit cu o propunere din partea Guvernului de soluţionare a crizei, aşa cum a fost agreat la întalnirea din data de 23 septembrie.

"Este inadmisibil ca Ministrul Justiţiei să continue să manipuleze opinia publică, insinuând că drepturile recunoscute prin hotărâri judecătoreşti se situează în afara legii şi că acestea ar putea fi analizate distinct de drepturile recunoscute de lege", spun magistraţii în scrisoare.

"Prin disocierea drepturilor prevăzute de lege de drepturile recunoscute prin hotărârile judecătoreşsti pronunţate în numele legii, Guvernul scoate prin OUG 43/2016, de fapt, puterea judecatoreasca in afara legii", susţine UNJR.

Judecătorii susţin că reprezentanţii Guvernului au indus în eroare opinia publică indicând salarii de peste zece mii de lei, precizând că 'în realitate, marea majoritate a judecătorilor activează la instanţele de fond, unde salariile sunt între 3.500-8.000 de lei. Salarille juriştilor din Ministerul Justiţiei sunt egale sau mai mari decât cele ale judecătorilor de la curţile de apel, iar asimilaţii judecătorilor din cadrul ministerului au salarii ce depăşesc 12.000 de lei".

UNJR transmite că este 60% dintre instanţele din România "Memorandumul privind justiţia" ca o primă formă de protest, iar alte zeci de instante au adoptat şi alte forme de protest, sute de grefieri alăturându-se protestelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici