Tudorel Toader ia în considerare sesizarea instanţei în cazul „hotărârii emoţionale” a CSM

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, că ia în considerare sesizarea instanţei de contencios administrativ în cazul „hotărârii emoţionale” a plenului CSM, care a stabilit că afirmaţiile sale privind ancheta „Belina” au afectat sistemul judiciar.

985 afişări
Imaginea articolului Tudorel Toader ia în considerare sesizarea instanţei în cazul „hotărârii emoţionale” a CSM

Tudorel Toader ia în considerare sesizarea instanţei în cazul „hotărârii emoţionale” a CSM

„Luând în considerare: 1. Identitatea de conţinut dintre declaraţia dată şi considerente ale deciziei CCR; 2. Raportul inspecţiei judiciare, prin care se consideră că nu a fost încălcată independenţa justiţiei; 3. Votul fragil, de 9 la 7, prin care CSM a hotărât că a fost încălcată independenţa sistemului judiciar, iau în considerare posibilitatea sesizării instanţei de contencios administrativ, pentru verificarea legalităţii respectivei hotărâri”, a scris, miercuri seara, ministrul Justiţiei.

Anterior, miercuri dimineaţă, Tudorel Toader a scris pe pagina sa de socializare că decizia prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că a încălcat independenţa sistemului judiciar, prin afirmaţiile făcute despre dosarul „Belina” este una „emoţională”.

„CSM – o hotărâre emoţională ! Declaraţia dată: Procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanţele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei Hotărâri de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infracţiune prevăzută în Codul penal sau în Legile speciale. Nu există nici o infracţiune constând în adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei Hotărâri de Guvern se verifică de către instanţa de contencios administrativ”, a scris, miercuri dimineaţă, pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a făcut trimitere la decizia Curţii Constituţionale în cazul „Belina”.

„Extras din considerentele deciziei CCR: „Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunităţii/ împrejurărilor/ circumstanţelor emiterii unei hotărâri de Guvern, este evident că, în privinţa oportunităţii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenţa de a începe urmărirea penală, însă are competenţa de a cerceta faptele de natură penală săvârşite în legătură cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constată că nu există nici un mecanism de control al oportunităţii emiterii actului administrativ. Prin urmare, dacă legea permite realizarea unei anumite operaţiuni administrative în sensul în care o lasă în marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusă în discuţie cenzurarea oportunităţii aprecierii acestuia din urmă. [….] Aşadar, Curtea reţine că, de principiu, competenţa cercetării legalităţii actelor administrative aparţine instanţei de contencios administrativ şi numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanţa care judecă în materie penală în măsura în care în cauză este adusă o acuzaţie în materie penală cu privire la acte/ fapte săvârşite în legătură cu emiterea actului respectiv”, a mai scris Toader.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind ancheta Belina, au afectat sistemul judiciar, potrivit unor surse judiciare. Iniţial, Inspecţia Judiciară a stabilit contrariul.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici