Tudorel Toader, refuzat de Birchall, după ce a cerut o maşină de serviciu pentru facultatea unde este rector: Am făcut un demers în baza legii, aşteptăm un răspuns | VIDEO

Ana Birchall a anunţat că a refuzat solicitarea fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, de a primi de la Agenţia Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) un automobil pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

7382 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, refuzat de Birchall, după ce a cerut o maşină de serviciu pentru facultatea unde este rector: Am făcut un demers în baza legii, aşteptăm un răspuns | VIDEO

Birchall a refuzat cererea lui Toader de a primi o maşină de serviciu pentru facultatea unde este rector

„Am primit această solicitare, am răspuns instituţional: Nu. Pentru că aşa am considerat, nu”, a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebată cum vede cererea lui Toader, Birchall a răspuns: „Fără cuvinte. Nu avem automobile pe care să le dă. Ce să onorez?”.

Refuzul vine după ce, în urmă cu câteva zile, fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut de la Agenţia Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) o maşină pentru Biblioteca din Iaşi (cerere înaintată în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde Toader este rector).

ANABI este în subordinea Ministerului Justiţiei, iar Birchall a refuzat.

Motivul pentru care Biblioteca din Iaşi solicită în parteneriat cu Universitatea solicită o maşină pentru uzul bibliotecii este că autoturismul pe care îl avem aici este într-o stare destul de avansată de vechime. Ne-am bucura dacă am putea transfera de la o instituţie a statului român la alta, în termeni legali un autoturism mai bun”, a declarat Ioan Milică, directorul BCU Iaşi.

Tudorel Toader, despre maşinile cerute: Am făcut un demers în baza legii, aşteptăm un răspuns

Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a spus că cererea făcută la Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate de a primi, cu titlu gratuit, un autocar şi o maşină pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este legală, făcută în baza unui HG care prevede acest transfer.

Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi Tudorel Toader a declarat, marţi, că a cerut un autocar şi un autoturism de la Agenţia de Valorificare a Bunurilor Indiponibilizate. Universitatea ar avea nevoie de un autocar pentru transportul studenţilor în tabere sau şcoli de vară, iar autoturismul a fost cerut pentru Bibilioteca Centrală Universitară, care are nevoie de o maşină, având în vedere că cea pe care o are acum este veche.

„Avem şcoli de vară, avem studenţii cu tabere, avem proiecte, avem mobilităţi, dar nu avem un autocar cu care să ne asigurăm această mobilitate, aceste transporturi. Avem staţiunile de cercetare, că e la Agigea sau la Rarău sau la Potoci, şi dacă avem nevoie de un mijloc de transport în comun, închiriem de unde găsim în condiţii acceptabile. (…) Am solicitat de la Agenţia de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate să ne dea un autocar pentru a răspunde acestor cerinţe. Am mai solicitat, mi-a cerut directorul de la BCU, care nu au un mijloc de transport elementar, nu autocar, limuzină, o maşină ceva că au şi ei probleme de mobilitate, de transport”, a declarat rectorul UAIC Iaşi.

Tudorel Toader suşţine că a făcut cererea în baza unei Hotărâri de Guvern care prevede că instituţiile statului „în momentul în care nu mai au nevoie de un bun, au două variante: fie să îl caseze, dacă bunul nu mai e apt de a fi folosit, fie să îl redistribuie gratuit celor care au nevoie de aşa ceva”.

„Cererile le face cine vrea din ţara asta, nu numai eu, poate solicita diferitelor insituţii, autorităţi publice, transferul cu titlu gratiut. Am cerut, aşadar, în baza Hotărârii de Guvern şi în măsura în care sunt disponbile acele două mijloace de transport”, a spus Tudorel Toader.

Acesta a explicat că în perioda în care era ministrul al Justiţiei a achiziţionat 241 de autoturisme pentru instanţele din ţară şi că o parte dintre acestea ar fi fost distrbuite în baza Hotărârii de Guvern la care a făcut el referire.

„Am cumpărat câte un autoturism, echipat frumos, dotat cu tot ce îi trebuie, la licitaţie s-a prezentat chiar divizia comercială a producătorului şi am cumpărat 241 de vehicule. Erau Judecătorii care nu aveau un mijloc de transport, altele care aveau de 15-20 de ani şi erau vechituri şi nu le mai foloseau şi altele care l-au schimbat pentru a lua unele mai bune. Repet, 241 şi cele care erau încă în stare de funcţionare au fost distribuite în baza acestei hotărâri de guvern. Cui? Nu ştiu. Celor care au solicitat. Poate să ceară o primărie, poate să ceară o şcoală, o universitate sau altcineva”, a mai spus fostul ministru.

Cât despre achiziţionarea unor autoturisme noi, rectorul UAIC a declarat că procedura este una de durată: „Universitatea are 12 maşini, dar sunt maşini de gabarit mic sau cu locuri puţine. Ca să cumpărăm un autocar trebuie să îl trecem pe lista de investiţii pentru la anul, să ni-l aprobe Ministerul Educaţiei, o procedură greoaie şi de durată”.

Potrivit acestuia, cererea a fost trimisă în urmă cu câteva zile. „Încă nu am primit (n.r.- un răspuns). Nu ştiu dacă e o săptămână de când am trimis cererea. E posibil să nu aibă în momentul ăsta disponibile. Posibil ca să primim un răspuns de genul <nu avem>, sau <avem, dar dăm altcuiva care are prioritate>. Prin urmare, am făcut un demers în baza legii, aşteptăm un răspuns, oricare va fi el şi vom proceda ca atare”, a mai declarat fostul ministru.

La rândul său, directorul BCU Iaşi a explicat că maşina pe care o deţine instituţia pe care o conduce este veche şi că ar fi nevoie de un autoturism cu care colegii săi să poată să circule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici