Tutilescu îl contrazice pe Fătuloiu: Ruta drogurilor vine prin sud, nu prin frontierele Schengen

Marian Tutilescu contrazice afirmaţiile fostului secretar de stat Valentin Fătuloiu privind creşterea traficului de droguri în ciuda investiţiilor de sute de milioane de euro în securizarea graniţelor, explicând că ruta drogurilor în zona Balcani vine prin sudul ţării, nu prin frontierele Schengen.

36 afişări
Imaginea articolului Tutilescu îl contrazice pe Fătuloiu: Ruta drogurilor vine prin sud, nu prin frontierele Schengen

Tutilescu îl contrazice pe Fătuloiu: Ruta drogurilor vine prin sud, nu prin frontierele Schengen (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI, adeclarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu pot fi ignorate progreseleRomâniei în acest domeniu, şi că, deşi a crescut consumul dedroguri, "după cum era de aşteptat", au crescut şi capturile şi s-ainvestit în modernizarea echipamentelor de supraveghere lagraniţă.

El a dat exemplul Sistemului SCOMAR de la Marea Neagră, cuajutorul căruia se face o analizaă de risc aprofundată a tuturornavelor care intră în porturile româneşti.

Secretarul de stat a explicat că această analiză cuprinde dateprivind antecedentele navei respective, (dacă a fost implicată îninfracţiuni), ultimele zece porturi în care aceasta a ancorat,precum şi date despre echipaj. Astfel, activitatea Poliţiei deFrontieră este mult mai bine adaptată cercetării ambarcaţiunilor, aspus Marian Tutilescu.

"Am rămas stupefiat (de afirmaţiile lui Fătuloiu - n.r.). Nupoţi să arunci asemenea vorbe. Unele persoane au vorbit prea multîn ultima vreme şi s-a văzut unde au ajuns", a declarat şefulDepartamentului Schengen din MAI.

Acesta a susţinut că nu crede că aderarea României laSchengen ar putea fi afectată de cele mai recente evenimente dinMAI, recunoscând că ar putea exista totuşi, unele semne deîntrebare.

Tutilescu a adăugat că votul statelor membre pentru aderareaRomânei la Schengen este unul politic, dar a subliniat că factoruldecisiv este cel tehnic. El şi-a exprimat speranţa ca schimbăriledin MAI să crească încrederea statelor membre în România, precum şipe cea a opiniei publice şi că, astfel se va rezolva situaţia.

Dan Valentin Fătuloiu a declarat, în 10 noiembrie, căUniunea Europeană a investit peste 600 de milioane de euro însecurizarea frontierelor României, însă traficul de droguri este încreştere, iar numărul capturilor scade.

"Nu mai putem tolera o ţară în care se dezvoltă traficul dedroguri. (...) Nu pot să nu sesizez că produsele etnobotanice auescaladat, iar noi am intervenit retroactiv. Într-o societateautorităţile trebuie să anticipeze şi să acţioneze pro-activ", aspus atunci Fătuloiu, la prezentarea raportului naţional privindsituaţia drogurilor.

El a mai spus că va pleda în Parlament pentru scoaterea AgenţieiNaţionale Antidrog (ANA) din subordinea Poliţiei Române şitransformarea acesteia în instituţie de sine stătătoare.

"UE a investit peste 600 de milioane de euro în această graniţă(n.r. a României), iar traficul de droguri creşte. Noi ce oferim?(...) Barometrul nostru pe piaţă este preţul drogului: 100 de eurogramul - înseamnă că drogul vine pe piaţă şi există şi cerere. Îiîntreb pe colegii mei de la crimă organizată (...) de ce a scăzutnumărul capturilor? Este adevărat, urmare a securizării frontiereio parte din traficul de droguri - de pe ruta tradiţională prinSerbia - s-a mutat pe zona mai uşor accesibilă pentru traficanţi:Ucraina, Polonia, etc. Dar eu nu o să fiu de acord că prinfrontiera românească - unde sunt scanere - trec tiruri cu droguri,nu sunt de acord că marile carteluri şi-au modificat strategia şiplătesc cărăuşi pe rutele tradiţionale, nu sunt de acord că aînceput să se cultive în România (...), foarte organizat, canabisetc. Trebuie să regândim strategia, să creştem asistenţa.(...)", adeclarat atunci Fătuloiu.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a anunţat, marţi, eliberarea dinfuncţie a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu,precum şi a lui Petre Tobă, şefului Poliţiei Române, în urmaverificărilor declanşate în scandalul de la Piatra Neamţ.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici