Ultima convorbire între pilotul Adrian Iovan şi turnul de control din Sibiu - AUDIO

O înregistrare audio a ultimei convorbiri dintre Adrian Iovan şi turnul de control de la Sibiu arată discuţiile pe care pilotul le-a avut în încercarea de a găsi o soluţie pentru a ajunge la Aeroportul din Oradea.

6261 afișări
Imaginea articolului Ultima convorbire între pilotul Adrian Iovan şi turnul de control din Sibiu - AUDIO

Adrian Iovan (Imagine: Victor Ciupuliga/Arhiva mediafax Foto)

Înregistrarea audio a convorbirii dintre pilotul Adrian Iovan şi turnul de control a fost publicată pe site-ul publika.md.

Prezentăm transcriptul convorbirii dintre pilot şi turnul de control:

Turnul Sibiu (TS): [...]Foxtrot Tango 111, (n.r. este vorba despre indicativul avionului, RFT 111, Romeo Foxtrot Tango 1-1-1, în alfabetul fonetic NATO) tare şi clar de la turnul Sibiu, continuaţi.

TS: [...]Tango 111, tare şi clar de la turnul Sibiu, cum mă recepţionaţi?

TS: [...]Fox Tango 111 se aprobă intrarea în zonă, la Sibiu. Deocamdată, zona liberă de trafic, QNH-ul 1006 hPa (n.r. presiunea redusă la nivelul mării, măsurată în hectopascali).

Adrian Iovan (AI): [neinteligibil]

TS: Romeo Fox Tango 111, ultimul mesaj la Sibiu: vântul variabil două noduri, vizibilitate 10 kilometri sau mai mult, nori scattered (n.r. nori împrăştiaţi), la 6600 de picioare, temperatura 13 grade, punct de rouă 6 grade (n.r. temperatura la care trebuie răcit amestecul dintre un gaz şi vaporii unui lichid pentru ca vaporii să se condeseze), QNH-ul 1006 hPa.

TS: [...]Tango 111, poziţia şi altitudinea dumneavoastră.

AI: Noi avem 8-0 (n.r. nivel de zbor 80, echivalent cu 8000 de picioare, 2438 m, la presiunea atmosferică standard, de la nivelul mării, 101325 Pa) şi suntem la 15 mile (n.r. 24 kilometri) de [nedesluşit]

TS: Confirm. Să procedaţi direct pe cap Oradea şi să mă anunţaţi cu axul liber.

AI: Ok, aşa facem.

TS: [...]111, puteţi urca la 9-0 (n.r. 9000 de picioare, 2743 metri)?

AI: Încercăm

TS: Confirm. Să urcaţi, vă rog, să mă anunţaţi când vă apropiaţi de 9-0. O să avem un Dash 8 (n.r. aeronavă Bombardier Dash 8, produs iniţial de firma de Havilland Canada şi cunoscut ca de Havilland Canada Dash 8, DHC-8)în aproximativ 7 minute, maxim la urechi şi încercăm să-l coborâm sub dumneavoastră, să nu mai fie nicio problemă pentru aterizare.

AI: [neinteligibil]

TS: [...]Tango 111, procedaţi iniţial către Sibiu, de la Sibiu direct Oradea.

AI: Da aşa facem.

TS: Să îmi spuneţi vă rog altitudinea dumneavoastră în momentul de faţă

AI: 8600 (n.r. 8600 picioare, 2621 metri)

TS: Confirm, mulţumesc! Să mă anunţaţi, vă rog, când atingeţi 9-0.

AI: Vă anunţ.

Urmează o conversaţie în limba engleză cu pilotul avionului Dash 8, care este anunţat că avionul pilotat de Adrian Iovan se află la 8600 de picioare şi urcă.

AI: Sibiu, dacă este, am depăşit oricum axul pistei [neinteligibil]

TS: Romeo Fox Tango 111, să coborâţi la 8-0 şi să mă anunţaţi când atingeţi, acum traficul IFR (n.r. zbor după instrumente; se foloseşte atunci când viziblitatea este prea redusă pentru ca aparatul să poată fi pilotat în condiţii de siguranţă) prin 5000 de picioare (n.r. 1524 metri).

TS: [...]Fox Tango 111 să mă anunţaţi la ieşirea din zonă.

AI: Vă anunţ

TS: [...]Tango 111 se aprobă ieşirea din zonă, în continuare monitorizaţi frecvenţa Bucureşti informare pe 136575 sau 136225.

AI: Afirmativ

TS: 136225

TS: Confirm. Monitorizaţi 129 cu 4. Zbor plăcut!

TS: [...]Tango 111 puteţi urca mai sus?

TS: Confirm, că singura variantă ar fi 129 cu 4 [...] 124 cu 1, 127075.

TS: [...]Tango 111, dacă zburaţi VFR (n.r. zbor după reguli vizuale; se foloseşte atunci când vizibilitatea permite pilotului să se ghideze după ceea ce vede), s-ar putea să nu vă vectorizeze.

TS: [...] Tango 111? Turnul Sibiu. (n.r. turnul de control încearcă să ia legătura cu avionul pilotat de Adrian Iovan, dar acesta nu mai răspunde)

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici