Declaraţia unuia dintre salvatori: N-am avut coordonate clare ale locului accidentului, nimeni nu prea ştia nimic. Avionul era rupt în foarte multe bucăţi

Unul dintre membrii Transylania Offroad Club, Marius Pop, care a participat la operaţiunile de căutare a victimelor accidentului aviatic, a declarat că nu au avut "coordonate foarte clare" privind locul accidentului, astfel că au mers de două ori în alt loc, pentru că "nimeni nu prea ştia nimic".

4587 afișări
Imaginea articolului Declaraţia unuia dintre salvatori: N-am avut coordonate clare ale locului accidentului, nimeni nu prea ştia nimic. Avionul era rupt în foarte multe bucăţi

Declaraţia unuia dintre salvatori: N-am avut coordonate clare ale locului accidentului, nimeni nu prea ştia nimic. Avionul era rupt în foarte multe bucăţi (Imagine: Marius Pop/Transylania Offroad Club)

Marius Pop a declarat, marţi, că el şi colegii săi nu s-au putut baza pe coordonate foarte clare, astfel că nu au mers direct la locul prăbuşirii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pe la ora 19.00 am fost anunţaţi, la 19.15 am fost cu băieţii de la ISU în maşini, eram plecaţi. Am fost escortaţi de un echipaj ISU până la ieşirea din oraş. Nu am mers direct acolo, ne-am dus de două ori la Crucea Iancului, nimeni nu prea ştia nimic. Am contactat pădurarul care a găsit avionul şi aşa i-am găsit. Coordonatele nu erau foarte clare, erau grade şi minute fără secunde, era o zonă mai mare de 100 de kilometri pătraţi, mult prea mult. Oamenii erau accidentaţi, erau în pături, îi aduceau oamenii jos de pe munte. I-am ajutat cât am putut, i-am transportat la ambulanţe. Când au ieşit din aeronavă au făcut un foc care nu prea a ars, s-au chinuit, nu i-am întrebat foarte multe, că nu-i plăcut să fii rănit şi să te tot întrebe cineva tot felul", a declarar Marius Pop.

Conform sursei citate, avionul era "rupt în foarte multe bucăţi", iar răniţii erau în şoc hipotermic, în timp ce pilotul Adrian Iovan ar mai fi trăit după impact, "două ore, două ore şi ceva".

"Aparatul era dezastru, rupt în foarte multe bucăţi. Oamenii erau în şoc hipotermic, le-a fost frig, erau sub zero grade, ploua şi ningea, după cum bătea vântul, zăpada era până la genunchi. Pilotul era încarcerat şi a mai trăit două ore, două ore şi ceva, nu pot să vă spun sigur. Localnicii au acordat primul ajutor. Am coborât victimele la ambulanţă, apoi am urcat să ducem celor de la ISU aparatura şi echipamentele de descarcerare. Oamenii şi-au făcut treaba, dar nu prea au dotări pentru aşa ceva, ei au ceva camioane 4x4, cu care nu poţi să mergi în pădure, e foarte greu, nu ai acces. Cei de la ISU nu aveau de unde să ştie coordonatele, numai dacă nu au primit de undeva, ISU nu are nicio vină pentru că s-a întârziat. Noi am primit coordonatele de la ISU şi am sunat la 112, ne-au dat numărul pădurarului şi cu nişte localnici, aşa am ajuns la ei mai repede", a mai spus Marius Pop.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic - medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihorprecum şi copilotul avionul prăbuşit, Răzvan Petrescu -
sunt internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca au anunţat, marţi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensivă, sunt conştiente şi stabilizate hemodinamic şi respirator.

Cele cinci victime, care au vârste cuprinse între 23 şi 46 de ani, au traumatisme cervicale, cranio-cerebrale, contuzii şi, în particular, traumatisme toracice sau de membre, iar starea lor este stabilă.

"Una dintre victime are fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua venită tot cu maşina de victime multiple prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intesivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. Toţi vor fi internaţi pe Terapie Intenivă," a precizat şeful UPU Cluj-Napoca, Adela Golea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici