Un consilier general al PSD critică hotărârea de înfiinţare a companiilor care preiau RADET: A fost adoptată ilegal

Orlando Culea, consilier general PSD, a declarat că hotărârea CGMB de a înfiinţa companii care să preia activitatea RADET este nulă, deoarece este susceptibilă de a fi anulată în instanţă, fiind votată de un consilier care a avut un interes patrimonial: fiica lui e implicată într-una din societăţi.

454 afișări
Imaginea articolului Un consilier general al PSD critică hotărârea de înfiinţare a companiilor care preiau RADET: A fost adoptată ilegal

Culea critică hotărârea de înfiinţare a companiilor care preiau RADET: A fost adoptată ilegal

„Hotărârea de înfiinţare a celor două companii care urmau să preia RADET, este nulă de drept. În urmă cu câteva zile, Primarul general se împăuna cu promisiunea că nu va delega atribuţii unui viceprimar despre care ştie ea că este «certat cu legea» şi că nu va putea pune «lupul paznic la stână». Un mesaj cu substrat, al celei care păstoreşte stâna. Cam aşa vede primăriţa noastră, atât instituţia Primăriei, cât şi pe oamenii care lucrează acolo. Ca pe o stână, pe care o păstoreşte după bunul ei plac”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Orlando Culea, consilier general PSD.

Culea a mai subliniat că după şedinţa de Consiliu General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 26 februarie, Firea a menţionat că a reuşit să promoveze o hotărâre prin care se vor înfiinţa alte două companii municipale ce vor prelua activitatea RADET.

„Bineînţeles că aşa-zisul merit pentru această reuşită aparţine primăriţei care păstoreşte stâna. Însă, din nefericire pentru oameni, singurul merit al primei gospodine a oraşului este acela că a girat o nouă ilegalitate. Pentru că, cea mai importantă hotărâre adoptată în şedinţa din 26.02.2019 a fost adoptată ilegal şi este susceptibilă de a fi anulată în instanţă dacă nu e abrogată şi adoptată cu respectarea legii, deoarece a fost votată de un consilier care a avut un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor, în sensul în care într-una dintre societăţi fiica acestuia a fost aleasă în consiliul de administraţie”, a mai subliniat sursa citată.

În acest sens, consilierul general mai menţionează: „Potrivit alin. 2 din art. 46 din Legea nr. 215/2001, hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept. La alineatul (1), se interzice consilierilor locali să ia parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial. Interesul poate fi personal, sau prin soţ, soţie, rude sau afini până la gradul IV inclusiv. De asemenea, conform art. 77 alin (2) din Legea nr. 393/2004, consilierii trebuie să anunţe la începutul sedinţei un potenţial conflict, aspect ce se consemnează alături de abţinerea de la vot, în procesul verbal al sedinţei. În concluzie, hotărârea adoptată este nulă de drept”.

Orlando Culea a mai subliniat că această nulitate nu poate fi acoperită în niciun mod, iar singura soluţie este repunerea proiectului pe ordinea de zi.

„Aşadar, acest lucru ne arată încă o dată incapacitatea de a gestiona problemele oraşului. Sunt convins că Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti a sesizat deja aceste aspecte, urmând a ataca hotărârea nelegală, pentru a evita o situaţie similară cu cea a anulării hotărârilor referitoare la înfiinţarea celor 20 de companii municipale, hotărâri anulate definitiv de instanţa de judecată”, mai precizează Culea.

CGMB a aprobat, recent, un proiect care prevede înfiinţarea societăţii „Termoenergetica Bucureşti S.A” „în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică şi având în vedere falimentul RADET”, spun reprezentanţii PMB. Noua societate va fi „RADET 2”.

Practic, potrivit proiectului, s-a aprobat divizarea prin transferul simultan al patrimoniului Companiei Municipale Energetica, către alte două societăţi, printre care şi Termoenergetica. În nota de fundamentare se arată că astfel se ţine cont şi de decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, prin care au fost anulate hotărârile CGMB de înfiinţare a celor 22 de Companii Municipale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici