Un nou dosar ANRP: Procurorii DNA investighează supraevaluarea unor terenuri din Bistriţa/ 12 persoane puse sub învinuire

DNA a deschis un nou dosar ANRP, fiind investigate fapte de abuz în serviciu în legătura cu supraevaluarea a trei terenuri din Bistriţa, prejudiciul fiind estimat la 17 de milioane de euro. Unul dintre beneficiari ar fi fost omul de afaceri Mihai Rotaru, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

1556 afișări
Imaginea articolului Un nou dosar ANRP: Procurorii DNA investighează supraevaluarea unor terenuri din Bistriţa/ 12 persoane puse sub învinuire

Un nou dosar ANRP: Procurorii DNA investighează supraevaluarea unor terenuri din Bistriţa (Imagine: Liviu Adascalitei/ Foto Mediafax)

Update DNA 12 persoane puse sub învinuire în noul dosar ANRP

Procurorii DNA anunţă că au pus sub învinuire 12 persoane, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, evaluatori şi cesionari ai drepturilor litigioase, în noul dosar ANRP.

Astfel, au fost puşi sub învinuire pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Opre Gianina Ancuţa, la data faptei preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Morărescu Cristian, Georgescu Horia, Constantinovici Rodica, Baciu Remus şi Alexandru Lăcrămioara, la data faptelor membri ai aceleiaşi comisii.

În acelaşi dosar este cercetat şi Pricop Nicolae, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul cu consecinţe deosebit de grave. Papasteri Mihai, Vîţă Gheorghe şi Nuţiu Emil, la data faptelor evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

Rotaru Mihai şi Le Bomin Diana, cesionari ai drepturilor litigioase, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

"În zilele de 03 şi 29 septembrie 2009, suspecta Opre Gianina Ancuţa, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), împreună cu ceilalţi suspecţi - membri ai aceleiaşi comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren (4,93 ha, 3,48 ha şi 2,32 ha) situate în municipiul Bistriţa au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei şi 21.356.700 lei (în total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despăgubire suspecţilor Rotaru Mihai, Le Bomin Diana şi unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase. Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecţii Vîţă Gheorghe, Papasteri Mihai şi Nuţiu Emil, în calitate de evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei şi 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani", arată DNA într-un comunicat de presă.

Ştire iniţială Omul de afaceri Mihai Rotaru a ajuns, joi dimineaţa, la sediul DNA. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că audierea sa are legătură cu un nou dosar ANRP, existând suspiciuni potrivit cărora acesta ar fi fost unul dintre beneficiarii unor supraevaluări a trei terenuri din Bistriţa.

Prejudiciul în acesta caz este estimat la 17 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

15 persoane sunt vizate de anchetă, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare, fiind vorba despre membri ai comisiei ANRP, evaluatori, cesionari de drepturi litigioase şi beneficiar. Faptele ar fi fost comise în anul 2009.

Omul de afaceri Mihai Rotaru este cercetat într-o altă cauză a DNA, fiind acuzat că i-a dat mită 600.000 de euro fostului deputat PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Rotaru ar fi obţinut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici