Un ONG internaţional cere Comisiei Europene oprirea exportului cu animale vii după accidentul din Portul Midia

O organizaţie internaţională care luptă pentru drepturile animalelor a solicitat, luni, Comisiei Europene oprirea exportului cu animale vii în Portul Midia, după accidentul cu nava plină cu oi, care s-a răsturnat. Asociaţia ameninţă şi cu o plângere la DNA, susţinând că există suspiciuni de fraudă.

473 afișări
Imaginea articolului Un ONG internaţional cere Comisiei Europene oprirea exportului cu animale vii după accidentul din Portul Midia

Un ONG internaţional cere CE oprirea exportului cu animale vii după accidentul de la Midia

Animals International a solicitat Comisiei Europene să oprească exportul cu animale vii în Portul Midia şi a anunţat că va face plângere la DNA după ce s-a descoperit că în vasul răsturnat în portul constănţean se aflau mai multe oi decât cele declarate.

După ce operaţiunea de scoatere a epavei Queen Hind a eşuat, sâmbătă, reprezentanţii societăţii care se ocupă de ranfluarea navei au declarat că la bordul epavei s-au descoperit mai multe punţi intermediare care nu apăreau în cargoplanuri şi că nava a fost încărcată cu mai multe oi decât au fost declarate în momentul plecării din port, acesta fiind şi motivul pentru care cablurile macaralei Neptun au cedat.

După acest anunţ, reprezentanţii ONG-ului internaţional spun că au confirmarea faptului că a există suspiciuni de fraudă.

„Acum că avem confirmarea oficială a suspiciunii de fraudă vom depune plângere la DNA pentru corupţie sistemică a autorităţilor române. În plus, astăzi cerem Comisiei Europene să suspende activitatea de export cu animale vii în portul Midia şi să nu mai permită ANSVSA să autorizeze nave pentru export. Reamintesc că odată autorizat de ANSVSA, un vapor poate încărca animale vii din orice port UE”, a anunţat Gabriel Păun, director UE al Animals International.

Parlamentul European a iniţiat în luna decembrie procedura de anchetă parlamentară pe subiectul exportului cu animale vii, lună în care Animals International a prezentat dezastrul de la Midia de două ori în Parlamentul European, la 18 decembrie desfăşurându-se chiar şi o dezbatere în plen, mai transmite sursa citată.

„Până la această oră, 155 de europarlamentari din minim 177 necesari au semnat pentru demararea anchetei. Niciunul din România”, se mai arată în comunicatul transmis de Animals International.

Operaţiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia s-a oprit, la două ore de la începerea lucrărilor, după ce cablurile de ridicare a navei au cedat din cauza greutăţii. Scoaterea navei era programată să se realizeze de o macara gigant de 1.800 de tone, adusă în Portul Midia, iar pentru susţinere au fost sudate grinzi suplimentare de întărire a bordajului epavei. Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019. Autorităţile au reuşit să salveze doar 254 de animale.

După producerea tragediei, mai multe organizaţii internaţionale de protecţie a animalelor au protestat faţă de exportul de animale vii iar subiectul a făcut înconjurul presei internaţionale, fiind dezbătut şi în Parlamentul European.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici