Un subofiţer din MApN şi un cetăţean străin, arestaţi pentru spionaj (Video)

Un subofiţer din Ministerul Apărării (MApN) şi un cetăţean străin au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională.

114 afișări
Imaginea articolului Un subofiţer din MApN şi un cetăţean străin, arestaţi pentru spionaj (Video)

Un subofiţer din MApN şi un cetăţean străin, arestaţi pentru spionaj (Video)

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus, sâmbătă, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Floricel Achim, subofiţer în cadrul Ministerului Apărării, pentru trădare prin transmitere de secrete şi a cetăţeanului străin Marinov Zikolov, pentru spionaj, potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Public.

"În urma cercetărilor efectuate a rezultat că cei doi inculpaţi au folosit (dezvoltat) un sistem, în baza căruia Floricel Achim a procurat din cadrul unei unităţi militare a Ministerului Apărării documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror diseminare neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării, pe care ulterior le-a predat lui Marinov Zikolov", se preciează în comunicat.

Procurorii au mai stabilit că, după prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legătură complex, cetăţeanul străin le transmitea unor reprezentanţi ai unui stat nealiat.

Din cercetări a mai rezultat că aceştia au urmărit obţinerea unor beneficii materiale, constând în diverse sume de bani. Din sumele obţinute pentru informaţiile transmise, Marinov Zikolov îl recompensa periodic şi pe Floricel Achim.

Cei doi au fost prezentanţi, sâmbătă, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti, care a admis propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

"Cauza a fost constituită ca urmare a sesizării Serviciului Român de Informaţii în cadrul activităţii de cooperare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cercetările fiind efectuate cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării şi Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate", se mai arată în comunicat.

Magistraţii instanţei supreme judecă, marţi, contestaţiile subofiţerului MApN şi cetăţeanului străin faţă de decizia de arestare preventivă pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj.

Stănişoară a confirmat că persoana arestată pentru spionaj este angajat al MApN

Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a confirmat, luni, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că cetăţeanul român arestat pentru spionaj este angajat al Ministerul Apărării, însă nu a oferit alte informaţii.

Întrebat dacă persoana în cauză este din Ministrul Apărării, Stănişoară a confirmat.

Solicitat să precizeze din ce unitate sau din ce forţă face parte respectiva persoană, Stănişoară a răspuns că toate informaţiile care au putut fi făcute publice în legătură cu acest caz au fost incluse în comunicatul Ministerului Public.

El a adăugat că în Ministerul Apărării, la fel ca şi în alte ministere, lucrează foarte mulţi oameni şi se poate întâmpla să se încalce legea.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici