UNESCO recomandă adăugarea Veneţiei pe lista locurilor din patrimoniul mondial aflate în pericol

Experţii UNESCO au recomandat ca Veneţia şi laguna sa să fie adăugate pe lista patrimoniului mondial în pericol, deoarece Italia nu face suficient pentru a proteja oraşul de impactul schimbărilor climatice şi al turismului de masă, potrivit Reuters.

213 afișări
Imaginea articolului UNESCO recomandă adăugarea Veneţiei pe lista locurilor din patrimoniul mondial aflate în pericol

Sursa: Mediafax Foto

„Rezolvarea unor probleme de lungă durată, dar urgente, este împiedicată de lipsa unei viziuni strategice globale comune pentru conservarea pe termen lung a bunurilor şi de eficienţa scăzută a unui management integrat, coordonat la toate nivelurile părţilor interesate", a anunţat UNESCO.

UNESCO a mai anunţat că măsurile propuse de statul italian sunt „în prezent insuficiente şi puţin detaliate". Agenţia a adăugat că Italia „nu a comunicat într-o manieră susţinută şi substanţială” de la ultima sesiune a Comitetului din 2021, când UNESCO a analizat includerea Veneţiei pe lista neagră.

Agenţia ONU a declarat că speră că „o astfel de înscriere va avea ca rezultat o mai mare dedicare şi mobilizare" a părţilor interesate la nivel local şi naţional pentru a aborda problemele de lungă durată.

Un purtător de cuvânt al municipalităţii din Veneţia a declarat pentru Reuters că oraşul „va citi cu atenţie propunerea de decizie publicată de către Centrul pentru Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO şi o va discuta cu guvernul".

Veneţia, cunoscută pentru canalele şi siturile sale culturale, se luptă de ani de zile cu turismul de masă. Într-o singură zi, în timpul Carnavalului din 2019, aproximativ 193.000 de persoane s-au înghesuit în centrul istoric. Veneţia vrea să introducă o taxă pentru excursioniştii pentru a controla numărul de vizitatori.

Experţii Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO analizează în mod regulat starea celor 1.157 de situri din patrimoniul mondial al agenţiei culturale a ONU. În cadrul unei reuniuni care va avea loc în septembrie la Riad, un comitet format din 21 de state membre UNESCO va analiza peste 200 de situri şi va decide care dintre ele vor fi adăugate pe lista celor aflate în pericol.

Experţii recomandă deja ca pe lista să fie trecute centrul istoric din Odessa, Ucraina, oraşul Timbuktu din Mali, precum şi mai multe situri din Siria, Irak şi Libia. Alte situri care ar putea fi puse pe listă sunt oraşele Kiev şi Liov din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici