Ungureanu cere prefecţilor şi şefilor Consiliilor Judeţene să colaboreze pentru sprijinirea sinistraţilor

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut prefecţilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene să colaboreze pentru soluţionarea problemelor determinate de căderile masive de zăpadă şi ger, inclusiv prin trimiterea în judeţele afectate a unor produse de strictă necesitate, care să ajungă la sinistraţi.

338 afișări
Imaginea articolului Ungureanu cere prefecţilor şi şefilor Consiliilor Judeţene să colaboreze pentru sprijinirea sinistraţilor

Mihai Razvan Ungureanu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Ungureanu a condus, vineri, Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat membri ai Cabinetului şi prefecţii, prin sistemul de videoconferinţă. Premierul se va deplasa sâmbătă, împreună cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, şi cu ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, în judeţele Buzău şi Vrancea, afectate de căderile masive de zăpadă şi ger.

"Vă cer să colaboraţi pentru soluţionarea problemelor din teritoriu. Dacă aveţi în rezerve produse alimentare şi de strictă necesitate, vă cer să le trimiteţi în judeţele cu probleme", a afirmat Ungureanu.

Berca a solicitat autorităţilor responsabile să intervină rapid pentru deblocarea zonelor izolate, arătând că au fost detaşaţi angajaţi ai ISU şi Jandarmeriei din judeţele Bacău şi Prahova, în judeţele Buzău şi Vrancea, potrivit unui comunicat al Executivului.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a arătat că Executivul va aloca sumele necesare pentru operaţiunile de intervenţie şi că acestea vor fi cheltuite potrivit legislaţiei privind achiziţiile publice.

El a cerut ca sumele alocate să fie avizate de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, în a căror conducere se află prefecţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene.

"Există proceduri legale deja stabilite. Nu trebuie să facem politică atunci când se iau astfel de decizii. Fac apel la oamenii politici să nu încerce să profite de situaţia din teren, pentru a-şi face imagine", a spus Berca.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a informat că, începând din această noapte, până duminică dimineaţă, vor fi ninsori slabe în sud şi sud-vest. Începând de duminică după-amiază, până marţi dimineaţa, cantităţile de zăpadă vor fi mai însemnate, existând posibilitatea ca ANM să emită sâmbătă o atenţionare Cod galben.

Ministerul Apărării acţionează în zonele afectate de viscol şi de căderile masive de zăpadă încă din 25 ianuarie, conform comunicatului.

"Din 1 februarie, armata a fost şi este pregătită să intervină cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 de militari şi încă 750 de mijloace tehnice, în funcţie de evoluţia situaţiei. În perioada 1-10 februarie s-a intervenit cu 4.200 de militari, în 210 misiuni de evacuare a persoanelor sinistrate, de deszăpezire a căilor de comunicaţii, de transport aerian şi terestru de produse alimentare. În ultimele 24 de ore, 1.600 de militari au participat la 22 de misiuni de intervenţie. Cu prioritate, militarii au direcţionat transportul de alimente către locuitorii afectaţi din judeţul Buzău", se precizează în comunicat.

Misiunile de transport aerian vor continua şi în zilele următoare, elicopterele fiind planificate să execute misiuni în localităţi izolate din judeţele Vrancea, Buzău, Teleorman, Călăraşi.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, secretarul de stat din Ministerul Economiei Karoly Borbely a precizat că în teren sunt 116 echipe de intervenţie, pentru remedierea problemelor apărute în alimentarea cu energie electrică, în 46 de localităţi. De asemenea, el a menţionat că au fost luate măsuri pentru asigurarea furnizării de gaze naturale, astfel încât consumatorii să nu aibă probleme.

La rândul său, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a informat că sunt închise 12 drumuri naţionale, iar pe 28 de drumuri naţionale se circulă cu restricţii. De asemenea, din cauza vremii sunt închise 6 linii de cale ferată şi 12 porturi, iar pe 9 linii de cale ferată se circulă cu restricţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici