Ungureanu la Iaşi: Sper ca proiectul aeroportului să fie deblocat, a zăcut mult pe masa autorităţilor

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri seară, la Iaşi, în urma unei întâlniri cu administraţia judeţeană, că speră ca "responsabilitatea majoră" pe care o au autorităţile locale să nu fie divizată de interese politice, iar proiecte precum cel al Aeroportului Iaşi să fie deblocate.

346 afișări
Imaginea articolului Ungureanu la Iaşi: Sper ca proiectul aeroportului să fie deblocat, a zăcut mult pe masa autorităţilor

Ungureanu la Iaşi: Sper ca proiectul aeroportului să fie deblocat, a zăcut mult pe masa autorităţilor (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Premierul Ungureanu a sosit la Prefectura Iaşi în jurul orei 17.30, el având o întrevedere cu prefectul judeţului, Dragomir Tomaşeschi, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, discuţiile durând o oră şi jumătate.

La întâlnire a fost invitat şi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, însă acesta nu a mai ajuns la Prefectură, spunând că este plecat din localitate.

La finalul întrevederii cu autorităţile judeţene, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că discuţiile au vizat, printre altele, şi proiectul modernizării Aeroportului Iaşi.

"Există o responsabilitate majoră la nivelul autorităţilor locale. Noi sperăm ca această responsabilitate să nu fie divizată de interese politice sau electorale de moment. Guvernul nu are interes electoral în ceea ce priveşte alegerile din 10 iunie, eu cu atât mai puţin. Ceea ce mă interesează pe mine este ca un proiect de genul aeroportului din Iaşi, un proiect de importanţă strategică, să poată fi deblocat cât mai curând. Deja a zăcut foarte mult timp pe mesele decidenţilor din judeţ", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul a precizat că este necesar ca în primul rând "comunitatea locală să se ajute pe sine, iar apoi centrul să îndrepte lucrurile acolo unde este nevoie şi să le accelereze".

"Avem toată disponibilitatea pentru modernizarea aeroportului din Iaşi, ca de altfel pentru toate porţile de intrare aeriene ale ţării”, a mai spus premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Consilierii judeţeni ieşeni au respins, miercuri, proiectul privind prelungirea pistei Aeroportului din Iaşi, de la 1.800 de metri la 2.400 de metri, reprezentanţii PNL şi PSD, care deţin majoritatea în CJ, susţinând varianta construirii unei piste noi, de 3.000 de metri.

Preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, nu a exclus varianta convocării unei noi şedinte extraordinare de consiliu pe această temă.

Proiectul modernizării aeroportului ieşean, iniţiat de conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, este tergiversat de câţiva ani, pe fondul neînţelegerilor dintre politicienii locali. Preşedintele CJ, Constantin Simirad, membru UNPR, i-a acuzat în repetate rânduri pe consilierii judeţeni USL, care deţin majoritatea în consiliu, că blochează proiectul, în timp ce reprezentanţii USL îl acuză pe Simirad că nu are viziune şi că nu este în stare să ducă proiectul la capăt.

Iniţial, valoarea proiectul modernizării aeroportului ieşean a fost estimată la 200 de milioane de euro, însă pe parcurs conducerea CJ Iaşi a ajuns la concluzia că suma este prea mare şi că aeroportul poate fi modernizat şi cu 70 de milioane de euro. În prezent, pista aeroportului ieşean este prea scurtă, având lungimea de 1.800 de metri, iar din acest motiv avioanele de mari dimensiuni nu pot ateriza în condiţii de siguranţă.

În 3 martie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu declara, tot la Iaşi, că Guvernul va analiza posibilităţile alocării de fonduri pentru modernizarea aeroportului ieşean, într-un control mult mai strict şi pe baza unui proiect bine făcut, adăugând că aeroportul reprezintă o "rană mai veche".

Mihai Răzvan Ungureanu spunea că a discutat cu autorităţile ieşene despre proiectul modernizării aeroportului şi că a primit întreaga documentaţie pe această temă, apreciind că aeroportul reprezintă o "rană mai veche".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici