Unic în Europa: poliţiştii români au descoperit cea mai mare piaţă online de distribuţie a drogurilor

  • Poliţiştii români au descoperit şi investigat timp de un an cea mai mare piaţă online de distribuţie a drogurilor.
  • Luni, anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la persoane legate de acest dosar.
  • Platforma online, unică în Europa, avea peste 11.000 de utilizatori.
1992 afișări
Imaginea articolului Unic în Europa: poliţiştii români au descoperit cea mai mare piaţă online de distribuţie a drogurilor

Potrivit anchetatorilor „în perioada mai 2022 – aprilie 2023, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfăşurat activităţi complexe de documentare a unui grup infracţional organizat, ai căror membri ar fi distribuit droguri de risc şi de mare risc pe o platformă criptată aparţinând unei cunoscute reţele de socializare”.

Platforma este cea mai importantă din România şi unică în Europa, având în prezent aproape 11.000 de membri activi. Distribuţia drogurilor ar fi fost îndreptată, cu predilecţie, spre consumatorii tineri, elevi şi studenţi, au aflat anchetatorii.

Luni, au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ilfov, Mureş, Brăila, Galaţi şi Dâmboviţa.

Mandatele de aducere şi percheziţiile i-au vizat pe principalii distribuitori de droguri pe această platformă. Infracţiunile săvârşite de membrii grupării privesc „trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, constituirea, aderarea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive”.

Drogurile ar fi fost destinate, în special, distribuţiei stradale. Gruparea ar fi fost structurată pe paliere şi nivele de acces şi ar fi asigurat distribuţia de droguri de risc şi de mare risc, la nivel naţional, în majoritatea marilor oraşe.

„Ca mod de operare, clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, ar fi contactat distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, ar fi fost îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat şi alte criterii. Distribuitorii şi-ar fi promovat ofertele de droguri pe această platformă şi ar fi încercat să îşi împartă zonele de distribuţie, astfel încât să acapareze cât mai mulţi clienţi. Administratorul platformei ar fi moderat discuţiile şi, de asemenea, ar fi fost implicat în selectarea membrilor grupului”, au explicat poliţiştii.

Pentru înţelegerea modalităţii de operare a membrilor grupării şi a funcţionalităţii platformei, poliţiştii antidrog au monitorizat îndeaproape activitatea între membrii platformei, fiind identificaţi cei mai activi distribuitori.

Platforma de comunicare ar fi generat în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor, au precizat anchetatorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici