UNJR: Acţiunea în cazul deputaţilor Năstase şi Mitrea reflectă dreptul la liberă exprimare

Consiliul Superior al Magistraturii este aşteptat să acţioneze în afara oricăror influenţe politice în cazul preşedintelui UNJR, care reclama ca nelegală decizia Parlamentului în cazul neridicării imunităţii lui Adrian Năstase, şi să recunoască libertatea de asociere şi exprimare a judecătorilor.

31 afișări
Imaginea articolului UNJR: Acţiunea în cazul deputaţilor Năstase şi Mitrea reflectă dreptul la liberă exprimare

UNJR: Acţiunea în cazul deputaţilor Năstase şi Mitrea reflectă dreptul la liberă exprimare

Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România este nemulţumită de faptul că deputatul Adrian Năstase a sesizat Comisia de disciplină a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu acţiunea preşedintei Uniunii, judecătoarea Dana Gîrbovan, care a reclamat nelegalitatea deciziei Parlamentului în cazul imunităţii politicianului.

Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedinta UNJR, a formulat o plângere prealabilă împotriva votului plenului Parlamentului din 13 august, care au respins cererile de urmărire penală ale procurorilor anticorupţie în cazul deputaţilor Miron Mitrea şi Adrian Năstase. UNJR a cerut anularea rapoartelor Comisiei Juridice asupra solicitărilor Parchetului (DNA-n.r.) şi anularea proceselor-verbale referitoare la rezultatul votului.

Preşedintele UNJR a motivat solicitările prin faptul că rapoartele au fost date "cu exces de putere" şi sunt "nelegale", menţionând că "o structură parlamentară a încălcat grav limitele în care Parlamentul se poate exprima prin acte sau fapte juridice", cu menţiunea că analiza probelor unui dosar de urmărire penală şi pronunţarea pe fondul cauzei revin în exclusivitate instanţei de judecată în raport cu o cauză penală.

Acţiunea judecătoarei a fost amendată de Parlament.

"Am primit o scrisoare din partea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România prin care judecătorul Dana Gârbovan (preşedintele UNJR - n.r.) face o plângere prealabilă împotriva votului Camerei Deputaţilor asupra cererii de urmărire penală a lui Mitrea şi Năstase din 13 august. Biroul Permanent a luat act cu surprindere de această plângere şi va adresa prin preşedintele Camerei Deputaţilor o scrisoare deschisă CSM atrăgând atenţia că sunt judecători în România anului 2008, România europeană, care nu cunosc şi care ar trebui să ştie că judecătorii nu pot să atace în contencios administrativ şi nimeni nu poate o hotărâre a Parlamentului României", declara, în 24 septembrie, secretarul Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea (PSD).

În acest context, Valeriu Zgonea a menţionat, la finalul Biroului Permanent al Camerei, că judecătoarea "a primit, probabil, o comandă".

"Probabil că doamna a primit o comandă şi noi am primit această plângere care nu îşi are rostul şi nici nu are subiect. Din punctul nostru de vedere nu este nici legală", a afirmat secretarul Camerei.

Luni, 20 octombrie, UNJR "răspunde la unele articole apărute în presă prin care opinia publică a fost informată despre exercitarea de către domnul deputat Adrian Năstase a dreptului la petiţionare prin sesizarea adresată Comisiei de disciplină a CSM" în ce o priveşte pe judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici