UPDATE Funeraliile Reginei Ana. Ultimele omagii aduse în ceremonia publică din Piaţa Palatului. Cortegiul a plecat, în aplauzele mulţimii, spre Curtea de Argeş - GALERIE FOTO, VIDEO

Zi de doliu în România în timpul funeraliilor Reginei Ana. Ceremonii religioase oficiate atât de Patriarhul Bisericii Ortodoxe cât şi de Arhiepiscopul Bisericii Catolice au avut loc sâmbătă dimineaţă la Palatul Regal din Capitală, dar şi în Piaţa Palatului, în prezenţa familiei regale şi a invitaţilor din străinătate. Mii de bucureşteni s-au alăturat slujbei sau au rămas pe traseul pe unde transportul funerar a trecut către Curtea de Argeş, pentru slujba de înmormântare. La ceremonie a participat şi fostul Principe Nicolae, nepotul Reginei Ana şi al Regelui Mihai, căruia i-au fost retrase titlurile.

6294 afișări
Imaginea articolului UPDATE Funeraliile Reginei Ana. Ultimele omagii aduse în ceremonia publică din Piaţa Palatului. Cortegiul a plecat, în aplauzele mulţimii, spre Curtea de Argeş - GALERIE FOTO, VIDEO

UPDATE Funeraliile Reginei Ana. Ultimele omagii aduse în ceremonia publică din Piaţa Palatului. Cortegiul va pleca spre Curtea de Argeş, pentru înmormântare - GALERIE FOTO, LIVETEXT

După slujba religioasă oficiată în prezenţa Patriarhului Daniel în Palatul Regal, Sala Tronului, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Defuncte a fost purtat din Palatul Regal spre Piaţa Palatului.

Un militar a păşit înaintea convoiului, purtând crucea de lemn. În urma Înalt Preasfinţiei Sale Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, care a oficiat serviciul religios de rit catolic, a ieşit apoi cortegiul oficial: sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, un militar care a purtat o coroană cu flori albe, un militar care a purtat stindardul Reginei, Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, dar şi Principele Nicolae.

Bisericile din împrejurimi au tras clopotele pentru Regina Ana, într-o linişte solemnă. Oamenii simpli veniţi să o omagieze pe Majestatea Sa Ana de Bourbon-Parma, de la familiile care-şi ţineau în braţe copiii, la cuplurile de vârstnici îmbrăcaţi în veşminte de doliu, erau cu toţii emoţionaţi, cu ochii în lacrimi. Ceremonia funerară publică a fost oficiată în lumina puternică a soarelui de amiază.

Bucureştenii şi-au adus la ceremonie steaguri ale ţării, femeile au purtat pălării negre de doliu şi ii tradiţionale româneşti. Copiii aveau şi ei steguleţe ale României în mâini, iar fetele aveau buchete de orhidee, garofiţe şi flori de câmp pe care le aduseseră pentru Regina Ana. 13 august va rămâne în mintea tuturor românilor drept ziua în care şi-au luat rămas bun de la Regina lor.

Alături de Familia Regală a României la ceremonia religioasă din Piaţa Palatului au fost şi prim-ministrul Dacian Cioloş, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Emil Constantinescu, Stelian Tănase, Radu F. Alexandru, muzicianul Dan Grigore, pictorul Ştefan Câlţia, dar şi membri ai corpului dimplomatic acreditat la Bucureşti.

După slujba religioasă de rit catolic, oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, alături de ierarhi şi un sobor de preoţi catolici, sicriul a fost încadrat la cele patru colţuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care au ţinut două lumânări aprinse.

La ceremonia de aşezare a sicriului în maşină mortuară au luat parte ofiţeri şi subofiţeri, care au luat sicriul de pe catafalc şi l-au aşezat în maşină mortuară, alături de crucea de lemn, coroana de flori albe şi stindardul Reginei. Încheierea ceremoniei religioase a fost marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a MapN a început să intoneze lucrarea muzicală funebră, anume faimosul Marşul Funebru compus de Frédéric François Chopin, care a durat până când sicriul a fost pus în maşina mortuară.

Cortegiul funerar a fost însoţit de 12 jandarmi călare, din contingentul militar al Ministerului de Interne. După ce sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Defuncte a urcat în maşina mortuară, clopotele Bisericii Kretzulescu au început să răsune în liniştea ceremoniei din Piaţa Palatului.

În aplauzele celor 2,000 de oameni care au venit la ceremonia funerară din Piaţa Palatului, maşina mortuară a parcurs încet câţiva metri, flancată de cei 12 jandarmi călare, ce au fost aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate. Convoiul a pornit apoi. Când caii şi maşina mortuară au plecat, bisericile din împrejurimi au tras clopotele, iar bucureştenii au aruncat flori în urma cortegiului.

GALERIE FOTO 

UPDATE 12.10  Cortegiul funerar a trecut de Arcul de Triumf. Deplasarea spre Curtea de Argeş se va face pe traseul Chitila – Găeşti – Topoloveni – Piteşti – Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi. Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeş a convoiului mortuar este prevăzută în jurul orei 14.45.

UPDATE 11.42 Cortegiul funerar a plecat de la Palatul Regal spre Bulevardul Magheru, Piaţa Romană. La Piaţa Romană, călăreţii se vor retrage şi se va continua traseul cu viteză mică în direcţia Piaţa Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, Bulevardul Mareşal Prezan până la Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă.
 

Deplasarea de la Arcul de Triumf spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila – Găeşti – Topoloveni – Piteşti – Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

UPDATE 11:30 Slujba religioasă din faţa Palatului Regal s-a încheiat. Cortegiul funerar va pleca spre Curtea de Ageş.

PDATE 11:00 A început slujba religioasă susţinută în faţa palatului Regal. După scurta slujbă cortegiul funerar va fi însoţit de 12 cai din Detaşamentul de cavalerie al Jandarmeriei, detaşamentul fiind înfiinţat, prin decret regal, de Carol I.

 

UPDATE 10:57 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost scos din palatul Regal şi depus pe catafalc. Au tras clopotele la Catedrala Sf Iosif, membrii casei regale, Prinţul Nicolae, Principesa Margareta si Principele Radu au venit în urma sicriului

UPDATE 10:44 - S-a terminat ceremonia religioasă oficiată de PF Patriarh Daniel din Sala Tronului. Sicriul va fi scos în Piaţa Palatului Regal pentru o scurtă ceremonie la care va participa şi publicul. La ceremonii participă şi reprezentanţi ai caselor regale din Europa.

 

UPDATE 10:30 - A început slujba religioasă. La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana a României iau parte pe lângă ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix, membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar şi membri ai familiilor regale din alte ţări europene.

UPDATE 10.05 Patriarhului Daniel a ajuns la Palatul Regal pentru ceremonie religioasă restrânsă, de la ora 10.30. În Piaţa Palatului, numărul celor care au venit să asiste la slujbă creşte, cei mai mulţi au adus buchete de flori şi sunt îmbrăcaţi în doliu.

UPDATE 9.50 În Sala Tronului din Palatul Regal urmează să înceapă o ceremonie religioasă restrânsă la care au acces doar membrii Familiei regale şi invitaţii de onoare ai acesteia. 

UPDATE 9.30. Catafalcul pe care va sta sicriul Reginei Ana a fost aşezat în faţa statuiei primului rege al Românei Carol I. Aproximativ 100 de persoane s-au strâns în faţa fostului Palat Regal din Bucureşti în aşteptarea ceremoniei publice.

Sâmbătă, dis de dimineaţă, începând cu ora 9.30, oficiali ai statului român, alături de membri ai Familiei Regale, membrii Familiilor Regale străine, precum şi de reprezentanţi ai Casei Majestăţii Sale Regelui vor sosi la Palatul Regal din Calea Victoriei pentru a asista la o slujbă religioasă ortodoxă, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, în faţa Palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.

O slujbă religioasă de rit catolic va fi oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici şi se va încheia la ora 11.20.

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 - 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana a României vor lua parte pe lângă ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix, membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar şi membri ai familiilor regale din alte ţări europene.

Regele Mihai I nu va participa la aceste evenimente, din motive de sănătate.

 

Programul funeraliilor Reginei Ana a României, comunicat de reprezentanţii Casei Regale, este următorul:

- Ora 09.30 – 09.50 – Membrii Familiei Regale române sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

- Ora 09.40 – Musafirii străini sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

- Ora 10 – Membrii Familiilor Regale străine sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

- Ora 10.10 – 10.20 – Garda la Catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale Regelui.

- Ora 10.20 – Garda la Catafalc a membrilor Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, dl Andrew Popper, dl Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu).

- Ora 10.20 – Sosirea la Palatul Regal a oficialilor statului din România.

- Ora 10.20 – Garda la Catafalc a Principeselor Regale (Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria).

- Ora 10.30 – Slujbă religioasă ortodoxă, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

- Ora 10.40 – 10.50 – Ieşirea din Palatul Regal a membrilor Familiei Regale române, membrilor Familiilor Regale străine, oficialilor statului român, a reprezentanţilor credinţei, membrilor Consiliului Regal, membrilor Casei Majestăţii Sale Regelui.

- Ora 10.50 – Sicriul iese din Palatul Regal spre Piaţa Palatului, în următoarea ordine: un militar care poartă crucea, de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, un militar care poartă o coroană cu flori albe, un militar care poartă stindardul Reginei, urmaţi de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu. Bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

- Ora 10.55 – Aşezarea crucii în spatele sicriului. Aşezarea sicriului pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal, poziţionarea stindardului şi a coroanei rotunde de flori albe. Principesa Moştenitoare şi Principele Radu se vor opri înaintea catafalcului şi vor aştepta punerea sicriului, a crucii, a stindardului, a florilor.

- Ora 11 – Semnal funerar de trompetă ce marchează începerea slujbei religioase.

- Ora 11 – 11.20 – Slujba religioasă va fi oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. Sicriul va fi încadrat la cele patru colţuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ţine două lumânări aprinse.

- Ora 11.20 – Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a MapN va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în maşina mortuară.

- Ora 11.20 – 11.30 – Militarii iau sicriul de pe catafalc şi îl aşază în maşina mortuară, alături de crucea de lemn, coroana de flori albe şi stindardul Reginei.

- Ora 11.30 – Maşina mortuară parcurge încet câţiva metri, este flancată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate) apoi porneşte convoiul. Când caii şi maşina mortuară au pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

- Ora 11.40 – 12 – Cortegiul de maşini traversează Piaţa Palatului Regal, Bulevardul Magheru, Piaţa Romană. La Piaţa Romană, călăreţii se vor retrage şi se va continua traseul cu viteză mică în direcţia Piaţa Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, Bulevardul Mareşal Prezan până la Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă.

- Ora 12 – Deplasarea de la Arcul de Triumf spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila – Găeşti – Topoloveni – Piteşti – Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

- Ora 14.30 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeş a Familiei Regale române şi străine şi a musafirilor străini.

- Ora 14.45 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeş a convoiului mortuar.

- Ora 14.50 – Coborârea sicriului din maşina mortuară, purtat de cei 8 militari. Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală şi aşezat pe catafalc. Aşezarea crucii în spatele sicriului, poziţionarea stindardului şi a coroanei rotunde de flori albe.

- Ora 15 – Slujba de înmormântare oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului având alături ierarhi şi un sobor de preoţi ortodocşi.

- Ora 15.30 – Purtarea sicriului în Noua Catedrală. Urmează sicriului doar Familia Regală şi soborul de preoţi

- Ora 15.35 – Ceremonia religioasă a îngropării. Caracter strict privat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici