Urmările revoltei din închisori: ANP anunţă că face verificări la Penitenciarul Giurgiu după presupusele agresiuni asupra deţinuţilor

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor(ANP) anunţă că a dispus cercetări la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, pentru a stabili dacă susţinerile celor patru deţinuţi care acuză că au fost bătuţi sunt adevărate.

560 afișări
Imaginea articolului Urmările revoltei din închisori: ANP anunţă că face verificări la Penitenciarul Giurgiu după presupusele agresiuni asupra deţinuţilor

ANP anunţă că face verificări la Penitenciarul Giurgiu după presupusele agresiuni asupra deţinuţilor

Miercuri dimineaţă, agenţia de presă MEDIAFAX anunţa în exclusivitate că patru deţinuţi, care în timpul protestelor din luna iulie erau încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, acuză că au fost bătuţi de angajaţi ai închisorii, agresiuni la care ar fi luat parte şi persoane din conducerea penitenciarului. Bărbaţii, care imediat după presupusa bătaie au fost transferaţi la alte închisori din ţară, susţin că au trimis plângeri la mai multe instituţii, printre care şi ANP. Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că se fac cercetări pentru stabilirea exactă a situaţiei.

"Urmare a informaţiilor apărute în mass media în ziua de 31.08.2016 care fac referire la posibile fapte de violenţă exercitate de membri ai personalului Penitenciarului Giurgiu împotriva unor persoane private de libertate, conducerea Administraţiei Naţionale face următoarele precizări: În urma evenimentelor petrecute la Penitenciarul Giurgiu în luna iulie a.c. şi ca urmare a sesizărilor transmise instituţiei noastre, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus efectuarea de cercetări şi sesizarea organelor competente(parchete/comisii de disciplină) pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii evenimentelor menţionate. De asemenea, menţionăm că la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se analizează temeinic fiecare sesizare, dispunându-se, după caz, măsurile corespunzătoare. Administraţia Naţională a Penitenciarelor dezaprobă categoric şi nu tolerează comportamentele care contravin statutului funcţionarului public cu statul special din sistemul administraţiei penitenciarelor, Codul denontologic sau altor norme legale în vigoare", se arată în comunicatul de presă transmis de ANP.

În luna iulie, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu a fost pe lista închisorilor unde sute de deţinuţi s-au revoltat şi au protestat mai multe zile la rând.

După încheierea revoltei, la închisoarea din Giurgiu patru deţinuţi ar fi fost bătuţi după ce ar fi fost acuzaţi că şi-au instigat colegii la protest. La câteva ore după bătaia care ar fi fost primită chiar şi în prezenţa conducerii închisorii, cei patru au fost transferaţi. Reprezentanţii Penitenciarului Giurgiu recunosc mutarea celor patru, dar neagă toate celelalte presupuse fapte de violenţă.

Bătăile la care ar fi fost supuşi cei patru ar fi avut loc pe 29 iulie, imediat după ora trezirii.

"Fără niciun fel de explicaţii, toţi cei patru deţinuţi aflaţi în cameră am fost încătuşaţi cu mâinile la spate şi trântiţi pe burtă după care agenţii au indicat mascaţilor să ne bată atât pe mine cât şi pe ceilalţi. Am fost bătut cu bestialitate de către mascaţi, încasând lovituri de baston, de scut şi de bocanci cu nemiluita. Am auzit când gardienii le spuneau mascaţilor să mă lovească în special pe mine pentru că «am fost şmecher şi că mă dau şmecher» ", se arată în plângerea depusă de unul dintre deţinuţi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), obţinută de MEDIAFAX.

Toţi cei patru au dorit să-şi păstreze anonimatul pentru a evita ca astfel de situaţii să se repete.

Agenţia de presă MEDIAFAX a intrat în posesia rapoartelor de medicină legală, dar şi a sesizărilor formulate de unii dintre aceştia către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Justiţiei, Avocatul Poporului şi Parchetul Giurgiu.

"Cineva dintre cei prezenţi, din conducerea penitenciarului, a ordonat să fiu legat în poziţia ghemuit, încătuşat la picioare şi cu mâinile încătuşate în faţă peste cătuşele legate la picioare şi, din nou, o multitudine de lovituri de baston, de pumn, de picior mi-au fost aplicate în toate zonele corpului, resimţindu-le cu mare acuitate în zona capului. De asemenea, am fost lovit cu bastoanele la tălpi, fiind în mod continuu înjurat de către cei prezenţi în cameră", se arată în sesizarea depusă la ANP.

Soţia deţinutului a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că bătăia ar fi fost una atât de dură încât bărbatul prezenta sângerări în tălpi.

"Era vânăt din cap până în picioare, era lovit în ultimul hal. Lovit în tălpi cu bastoane, dar lovit până la sângerare, i-a ţâşnit sânge din tălpi. Lovituri în faţă, la ochi. Se vede clar că au fost lovituri de pumni. În timpul loviturilor, nu i s-a spus nimic. Am aflat ulterior, a aflat avocatul, că ar fi instigat el alţi deţinuţi. A fost obligat să se pună în genunchi şi să le ceară iertare pentru comportamentul lui. Are dureri de coloană pentru că i-au sărit cu picioarele pe coloană. Dureri de ficat, de picioare, nu îşi mai simte nici acum degetele de mâini şi de la picioare, unde a fost legat de cătuşe. Cătuşele atât de tare au fost strânse încât i-au intrat în carne. Alţi trei deţinuţi au mai fost bătuţi. Unul de la o cameră alăturată de el. Au intrat peste ei în cameră, bătuţi la fel. S-au întâlnit pe locul de primire deţinuţi. Erau legaţi, bătuţi toţi", a declarat femeia, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Agenţia de presă MEDIAFAX a solicitat la fiecare dintre penitenciarele în care au avut loc proteste un punct de vedere cu privire la posibile alte astfel de situaţii.

Dintre acestea, la Penitenciarul Bistriţa, şapte persoane care au protestat în iulie au solicitat îngrijiri medicale după acele momente, iar dintre acestea, patru au cerut transportul la Serviciul de Medicină Legală pentru expertiză, se arată în răspunsul trimis MEDIAFAX. La Bistriţa, 28 dintre deţinuţii care au protestat au fost transferaţi la alte unităţi de detenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici