USR acuză Guvernul PNL-PSD că lasă elevii fără masa caldă zilnică

USR acuză Guvernul că a pus joi pe ordinea de zi a şedinţei o OUG care înlocuieşte obiectivul de 1 milion de copii care primesc masa caldă la şcoală zilnic cu doar 170.000, care vor primi, poate, doar două săptămâni masa caldă la sfârşit de an.

90 afișări
Imaginea articolului USR acuză Guvernul PNL-PSD că lasă elevii fără masa caldă zilnică

USR acuză Guvernul PNL-PSD că lasă elevii fără masa caldă zilnică

„Astăzi (joi - n.r.) au pus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern (...) o OUG nou care încalcă noua lege a educaţiei şi înlocuieşte obiectivul de 1 milion de copii care primesc masă la şcoală zilnic în 2023 cu doar 170.000 care vor primi, poate, doar două săptămâni la sfârşit de an. Deşi aveau deja în bugetul de stat alocate 195.000.000 lei şi avem programe europene pentru masa în şcoli Guvernul a început anul fără asta şi fără soluţii pe noua lege a educaţiei”, acuză USR.

Deputatul Oana Ţoiu spune că USR a cerut în plen săptămâna asta urgentarea soluţiilor prin punerea pe ordinea de zi a legii de şcoli pilot şi amendamente care „să împiedice Guvernul să deturneze din banii pentru masa copiilor pentru a acoperi alte găuri din buget”, însă „PSD şi PNL au votat împotrivă şi astăzi aflăm de ce”.

Potrivit postării deputatului USR, OUG-ul va putea fi aplicat în teren peste 30 de zile de acum, când au termen pentru norme şi abia în noiembrie încep licitaţiile pentru hrana copiilor în şcoli, astfel că în cele mai optimiste scenarii vor primi doar o lună sau două săptămâni înainte de vacanţa de Crăciun, în scenariile realiste nu vor mai apuca deloc.

„La costul din OUG de 15 lei/zi la 170.000 de copii care beneficiază, în 450 de şcoili, se vor asigura că nu consumă din bugetul votat pentru asta mai mult de 50.000 - 95.000 lei şi pot deturna 100.000.000 pentru găurile create cu sinecuri ca cele de ataşat economic la Moscova sau în Iran plătiţi din bani publici cu 10.000 de euro/lună. Avem cea mai mare rată a abandonului şcolar timpuriu din UE şi Guvernul taie din cele mai simple locuri, naveta gratuită pentru copii din sate către şcolile şi liceele din oraşe şi masă în comunităţile sărace, masă care le-ar fi permis copiilor să se concentreze suficient la ore. Pentru o familie din mediul rural în care un părinte este angajat pe salariu minim şi unul are grijă de gospodărie, cu doi copii la şcoală, şi cu salariul minim modificat au 20 de lei/zi/membru de familie şi acum la începutul şcolii au plătit din asta microbuzul fără a mai avea bani de pachet cu hrană pentru că exact de la şansa la educaţie s-a găsit Guvernul să taie”, spune Oana Ţoiu, deputat USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
masă,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici