Văduva unui veteran de război, de 89 de ani, a venit din Brăila la Alba Iulia, pentru Ziua Armatei

Văduva unui veteran de război din Brăila, în vârstă de 89 de ani, a venit special la Alba Iulia la manifestările organizate de Ziua Armatei în Cimitirul Eroilor, unde sunt înmormântaţi soldaţi şi militari căzuţi în al Doilea Război Mondial. La Bistriţa, sute de persoane au participat la manifestări.

541 afișări
Imaginea articolului Văduva unui veteran de război, de 89 de ani, a venit din Brăila la Alba Iulia, pentru Ziua Armatei

Văduva unui veteran de război, de 89 de ani, a venit din Brăila la Alba Iulia, pentru Ziua Armatei

Georgeta Bălan, în vârstă de 89 de ani, din Brăila, a venit la Alba Iulia special pentru a participa la manifestările de aici organizate de Ziua Armatei României şi a depus o coroană cu flori la Monumentul Eroilor ridicat în cinstea ostaşilor jertfiţi pe câmpul de luptă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestările organizate la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia au început cu intonarea Imnului Naţional, pe care Georgeta Bălan, aflată în primul rând, l-a cântat cu emoţie şi mândrie, iar, la final, când a fost adus în discuţie acest subiect, a spus: ”M-aţi văzut că l-am cântat, aşa-i? Cânt imnul de la cap la coadă la toate manifestările la care particip”.

Georgeta Bălan a lucrat în comerţ şi este membră a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor. Ea spune că participă cu drag la evenimentele la care se aduce ”slavă eroilor neamului”, iar manifestările de marţi le-a primit cu ”dragoste şi cu tot respect pentru eroii neamului şi pentru Armata Română”.

Ea a venit îmbrăcată în negru, purtând un fular roşu, galben şi albastru.

”Vin, dragă, să ştii că vin şi la deschiderea şi închiderea noului an şcolar la Colegiul Militar <Mihai Viteazul> din Alba Iulia”, a spus ea, în timp ce se uita cu simpatie la elevii îmbrăcaţi în uniforme care tocmai au terminat defilarea.

Şi pentru ”micii generali” ai Armatei Române, elevii colegiului militar albaiulian, data de 25 octombrie reprezintă un prilej de sărbătoare.

”În sufletele noastre este şi va rămâne mereu ziua în care ţara îşi venerează armata şi pe cei care se află în slujba ei, reprezentând o emblemă a independenţei şi a suveranităţii naţionale”, a spus Oana Venţel, elevă a Colegiului.

Ca în fiecare an, de Ziua Armatei, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, preoţi civili şi militari au oficiat un serviciu religios, s-a păstrat un moment de reculegere şi s-au ţinut alocuţiuni despre semnificaţia acestei zile, iar apoi s-au depus coroane cu flori la Monumentul Eroilor şi la mormintele ostaşilor jertfiţi pe câmpul de luptă.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, formată din elevi ai Colegiului Militar din Alba Iulia, în aplauzele celor prezenţi. Traficul pe strada din faţa cimitirului a fost pentru puţin timp restricţionat.

La manifestare au participat reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Judeţean, directori de deconcentrate, militari în activitate şi rezervă, dar şi simpli cetăţeni, majoritatea vârstnici, care şi-au făcut un obicei din a veni la astfel de evenimente.

La Bistriţa, sute de persoane au participat la manifestările dedicate Zilei Armatei Române organizate în centrul istoric al municipiului Bistriţa. Oamenii au profitat de vremea bună şi au ieşit să îi vadă de militarii Brigăzii 81 Mecanizate G-ral Grigore Bălan, manifestările dedicatei acestei zile debutând la ora 13.00 cu un ceremonial militar şi religios la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş.

După oficierea serviciului religios autorităţile au depus, conform tradiţiei, o singură coroană de flori la Monumentul Eroilor, iar apoi sutele de bistriţeni veniţi în centrul oraşului au asistat la o paradă militară.

Cei 90 de militari ai brigăzii au fost însoţiţi de căţeluşa Bobiţa, câinele unităţii militare, care nu lipseşte de la nicio defilare.

Între orele 19.00-20.00 s-a desfăşurat retragerea cu torţe a militarilor bistriţeni, pe un traseu ce include zona centrală a oraşului, eveniment la care pot participa peste 100 de militari bistriţeni.

La Craiova, Ziua Armatei se sărbătoreşte anual în aceeaşi zi cu sărbătorea Sfântului Dumitru, patronul spiritual al oraşului. Marţi seara, retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 2 Infanterie “Rovine” a avut loc după o procesiune religioasă organizată cu ocazia sărbătorii Sfântului Dumitru, la care au asistat aproximativ două mii de persoane. Preoţii şi militarii au purtat pe străzile centrale ale oraşului racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa şi ale Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici