Vânătorii de criminali de război nazişti îl caută pe "Doctorul Moarte"

Efraim Zuroff, un vânător de criminali de război nazişti, a plecat, miercuri, în sudul Americii Latine, pentru a-l căuta de Aribert Heim, cunoscut ca "Doctorul Moarte", despre care se crede că ar fi în viaţă.

805 afișări
Imaginea articolului Vânătorii de criminali de război nazişti îl caută pe "Doctorul Moarte"

Vânătorii de criminali de război nazişti îl caută pe "Doctorul Moarte"

Doctorul Aribert Heim făcea parte din Schutzstaffel (SS) - "eşalonul de protecţie" -, organizaţie paramilitară a Partidului Nazist. Acesta a prelevat organe de la victimele sale, fără anestezie şi a ucis sute de deţinuţi din tabăra de concentrare Mauthausen, din Austria, prin injecţie cu otravă sau benzină, direct în inimă.

Heim este fugar de 46 de ani, el plecând din Germania înaintea procesului său. Familia doctorului spune că ar fi murit în 1993. Dacă ar fi în viaţă, doctorul Heim ar avea 94 de ani.

Zuroff, liderul Centrului Simon Wiesenthal pentru căutarea naziştilor, crede că Heim se ascunde în regiunea patagoniană a Argentinei sau a Chilei, între Anzi şi sudul Oceanului Atlantic.

Sute de nazişti s-au ascuns în America Latină după cel de al doilea război mondial, mai ales în Argentina, datorită politicii porţilor deschise a generalului Juan Domingo Peron, precum şi în Chile.

"Mesajul meu este: renunţaţi, predaţi-vă şi măcar daţi-le victimelor o finalizare. Aţi trăit destul fără a fi în spatele gratiilor", a spus Zuroff, în Puerto Montt.

Centrul oferă 315.000 de euro pentru prinderea lui Heim, ca parte a operaţiunii "Ultima Şansă" şi intenţionează lansarea unei campanii publicitare pentru a obţine mai multe indicii.

"Este un criminal de război groaznic, a ucis sute de persoane. Cineva ca el nu merită să-şi ducă viaţa în linişte şi pace, bucurându-se de peisajul din Puerto Montt", a mai spus Zuroff.

Fiica lui Heim locuieşte într-o casă modestă la periferia localităţii Puerto Montt, care se află la aproape 1.100 de kilometri de capitala Santiago.

Zuroff apreciază că Heim ar fi una din cele mai importante capturi din ultimii zeci a criminalilor de război nazişti. El speră să aranjeze o întâlnire cu fiica lui Heim, printr-un intermediar, după care se va duce în Argentina, la Bariloche, pentru a obţine mai multe informaţii.

Printre naziştii care au fugit în America Latină, Josef Mengele, "Îngerul Morţii" de la Auschwitz, a ajuns în Argentina şi s-a stabilit în Paraguay pentru o mai lungă perioadă de timp, apoi a murit în Brazilia, în 1979.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici