Video Vârsta medie la care româncele aleg să devină pentru prima oară mame. Printre factorii luaţi în calcul e acum şi COVID-19

  • Crizele economice provoacă femeile să amâne momentul în care vor deveni mame
  • Vârsta medie la care femeile nasc pentru prima dată este 28 de ani în România, 27 de ani în Bulgaria şi Ungaria şi 32 în Italia şi Spania
  • Cuplurile amână naşterea copilului până ce au condiţii pentru a investii în calitatea stilului de viaţă al viitorului membru
1664 afișări

Femeile din România aleg să dea naştere mai târziu. În ultimii 10 ani, vârsta medie la care femeile nasc primul copil a crescut la 28 de ani. Explicaţiile sunt multiple:

„Locuinţă, şomaj, venituri, ocupare incertă, toate astea sunt motive de nesiguranţă a zilei de mâine. Toate se vor accentua în recesiunea globală care vine inevitabil pe fondul actual de criză”, spune Dumitru Sandu, profesor de sociologie.

Femeile active pe piaţa muncii, prelungirea studiilor superioare sau plecarea tinerilor în străinătate sunt şi ele motive ale întârzierii naşterilor.

„În planificarea familială intră explicit şi ideea că e bine să am un copil atunci când pot să investesc în educaţia lui, în condiţiile de sănătate. Ar dori să investească tot mai mult în ceea ce se cheamă calitatea copilului.”

Monica Iorgovan a devenit pentru prima dată mamă la vârsta de 28 de ani. Astăzi are două fetiţe, de 9 şi 4 ani. Motivele pentru care a ales să nască la câţiva ani după căsătorie sunt multiple.

„În primul rând, în acea perioadă, eu şi soţul meu ne doream să emigrăm în Australia. Demarasem procesul de emigrare şi ne-am gândit că nu ar fi uşor să o facem cu un copil mic. Un alt motiv a fost că am prins criza economică din 2008. Locuiam în chirie, nu avem un loc al nostru. Am avut parte de o concediere colectivă prin care am trecut. Firma la care lucram în acea perioadă a închis birourile din România.”

Alt motiv este traiul tinerilor adulţi în aceeaşi casă cu părinţii din cauza chiriilor scumpe. Deşi rata şomajului la nivel naţonal este doar 5%, la nivelul tinerilor procentul este triplu.

În Italia vârsta medie la care femeile devin pentru prima dată mame este de 32 de ani, la fel şi în Spania şi Irlanda. La polul opus, în Bulgaria şi Ucraina, vârsta medie a femeilor la prima naştere este de 27 de ani.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici