Vărul şi şoferul lui Vanghelie, directorul Economat S5 şi soţul ei, reţinuţi în dosarul primarului

Vărul lui Marian Vanghlie Mircea-Sorin Niculae, şoferul său, Adrian Murgoci, directorul Economat Sector 5 şi soţul ei, Laura şi Sorin Ciocan, au fost reţinuţi de procurorii DNA în dosarul primarului, potrivit unui comunicat al direcţiei.

816 afișări
Imaginea articolului Vărul şi şoferul lui Vanghelie, directorul Economat S5 şi soţul ei, reţinuţi în dosarul primarului

Vărul şi şoferul lui Vanghelie, directorul Economat S5 şi soţul ei, reţinuţi în dosarul primarului (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Vanghelie a fost reţinut, joi seară, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Alături de el, au mai fost reţinuţi: Mircea Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de complicitate la luare de mită şi de spălare de bani, Adrian Murgoci, Laura şi Sorin Ciocan, pentru favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, respectivul om de afaceri este Marin Dumitru.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

"Comisionul" respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin şi a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ, potrivit documentelor citate.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti S.A. şi Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea Niculae, şi Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan.

O parte a "comisionului" a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea plăţii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai lui Vanghelie.

Altă modalitate de plată a "comisionului" de 20% a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L..

În aceeaşi perioadă, Vanghelie şi Niculae (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societăţi comerciale, spun procurorii.

De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei a părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părţi sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Potrivit documentelor citate, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi soţul ei, Sorin Ciocan, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior, mai scriu procurorii în comunicat.

Vanghelie, Niculae, Murgoci şi soţii Ciocan vor fi prezentaţi, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici