Vaslui: Protest al unor elevi care învaţă într-o clădire veche de un secol, în care plouă prin tavan

Zeci de elevi şi părinţi, din localitatea vasluiană Fâstâci, au protestat, miercuri, în faţa fostului dispensar din comună, unde a fost improvizată o şcoală generală, din cauza condiţiilor total improprii în care învaţă copiii, într-o clădire veche de peste un secol, în care plouă prin tavan.

10 afișări

Având pancarte în mâini, protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care sunt trataţi de către autorităţi, afirmând că nimeni nu ia nicio măsură pentru finalizarea lucrărilor la noua şcoală, construcţie începută în urmă cu trei ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După demolarea vechii şcoli, pe amplasamentul căreia se construieşte noua unitate de învăţământ, cei peste o sută de elevi au fost mutaţi în cantonul silvic din Fâstâci şi în fostul dispensar medical din localitate, clădire veche de peste un secol.

"Este inuman cum suntem nevoiţi să ne desfăşurăm orele de curs în aceste săli de clasă improvizate. Elevii stau câte cinci în bancă, pe scaune care se rup, iar profesorii nici nu au catedră pe care să-şi pună un catalog. Plouă prin tavan, şoarecii se plimbă în voie prin sălile de clasă, iar pereţii se coşcovesc. Nu mai spunem că aceşti copii nici nu au unde să meargă la toaletă pentru că pământul din jurul grupului sanitar se surpă, fiindu-le pusă viaţa în pericol", a declarat Manuela Spiridon, directorul Şcolii Fâstâci.

La rândul lor, autorităţile locale din Fâstâci susţin că nu au ce face pentru a finaliza lucrările la noua şcoală deoarece se află în litigiu cu firma de construcţii.

"S-au dat aproape 1,4 milioane de lei şi nu s-a construit mai nimic. Povestea este veche, de pe timpul fostului primar, şi am decis să reziliem contractul cu firma constructoare. Suntem în proces cu această societate şi până nu se dă o sentinţă, nu avem ce face", a spusVasile Aporcăriţei, primarul comunei Fâstâci.

Nici conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui nu are vreo soluţie pentru rezolvarea problemei celor peste o sută de elevi din Fâstâci.

"Şcolile nu sunt ale noastre din punct de vedere administrativ. Autorităţile locale trebuie să găsească soluţii şi, până la finalizarea lucrărilor la noua şcoală, nu văd unde ar putea învăţa acei elevi", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Florin Ciurariu, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Potrivit acestuia, în prezent există fondurile necesare finalizării noii unităţi de învăţământ, dar nu se pot continua lucrările până când nu se dă o sentinţă definitivă şi irevocabilă de către instanţa de judecată în procesul care se derulează între firma constructoare şi primăria din localitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici