Veniturile medicilor de familie: 80% pentru consultaţii, 20% pe lista de pacienţi

Medicii de familie ar putea primi mai mulţi bani pentru consultaţii (80%) şi mai puţini pentru pacienţii pe care îi au pe listă (20%), potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, aceştia fiind nemulţumiţi şi cerând retragerea documentului.

863 afișări
Imaginea articolului Veniturile medicilor de familie: 80% pentru consultaţii, 20% pe lista de pacienţi

Veniturile medicilor de familie: 80% pentru consultaţii, 20% pe lista de pacienţi (Imagine: Shutterstock)

Proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015 a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Proiectul prevede ca veniturile medicilor de familie să se împartă astfel: 20 la sută pentru plata per capita şi 80 la sută pentru plata pe serviciu, în prezent împărţindu-se în mod egal între cele două.

Majorarea procentului alocat pentru plata pe serviciu are în vedere plata în funcţie de performanţă, respectiv interesarea medicilor de familie în acordarea de servicii medicale asiguraţilor, care să conducă la reducerea morbidităţii şi mortalităţii şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea satisfacţiei pacientului (supravegherea gravidei şi copilului prin controale periodice, consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor), se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totodată, a fost majorat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate pe lună de medicii de familie de la 21 la 42.

În plus, în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie, a fost introdusă spirometria (în prezent, în categoria acestor servicii se regăsesc ecografia generală - abdomen şi pelvis - şi efectuare şi interpretare EKG).

Proiectul este contestat de medicii de familie, care cer retragerea documentului.

"Societatea Naţională de Medicina Familiei este extrem de îngrijorată pentru viitorul profesiei, pentru stabilitatea îngrijirilor pacienţilor, pentru menţinerea reţelei de asistenţă medicală primară precum şi de riscul dezorganizării sistemului medical pe care modificările la Contractul-cadru şi proiectul de norme pe 2015 le-ar putea provoca. CNAS creează prin acest proiect drum liber cheltuielilor nesăbuite şi nejustificate în sistem. (...) Considerăm că se încearcă distrugerea medicinei de familie, pe acelaşi model al distrugerii profesiei de farmacist şi farmaciilor independente din România", se arată într-un comunicat al organizaţiei medicilor de familie.

Medici de familie cer păstrarea raportului per capita/per serviciu la 50 - 50, menţinerea numărului minim de 800 de asiguraţi pentru încheierea contractului de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară, menţinerea calculului necesarului de medici la un număr optim de 1.800 de pacienţi şi menţinerea comisiilor mixte de pe lângă casele judeţene de asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici