Veste bună pentru familiile care au copii: Acordul unui părinte, pentru celălalt părinte care călătoreşte cu un minor, valabil pentru o perioadă de trei ani

Perioada de valabilitate a unui acord din partea unui părinte, pentru celălalt părinte care vrea să călătorească cu un minor în străinătate, a fost prelungită la trei ani. Până în prezent, un părinte avea nevoie de o procură de la celălalt părinte la fiecare călătorie cu un minor.

19611 afișări
Imaginea articolului Veste bună pentru familiile care au copii: Acordul unui părinte, pentru celălalt părinte care călătoreşte cu un minor, valabil pentru o perioadă de trei ani

Călătoriile cu copii în străinătate: Acordul unui părinte, pentru celălalt părinte care călătoreşte cu un minor, valabil 3 ani

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, o Hotărâre care modifică Legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, respectiv prevederile care stabilesc condiţiile de călătorie în străinătate a cetăţeanului român minor.

„Au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinţi cu privire la ieşirea din ţară a copilului împreună cu celălalt părinte, fiind creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la 3 ani şi pentru mai multe călătorii în străinătate. Legea stabileşte termenul maxim de trei ani, dar părintele poate să-şi dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte ca şi până acum. Totodată, a fost eliminată obligativitatea menţionării scopului deplasării şi rutei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Până acum, potrivit reprezentanţilor MAI, părintele care călătorea cu minorul în străinătate avea nevoie, la fiecare excursie, de o declaraţie la notar (procură) de la celălalt părinte.

„Părintele poate să îşi revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiţii la orice structură de relaţii cu publicul a Poliţiei de Frontieră care, în regim de urgenţă, va introduce o alertă în baza de date şi va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieşirea din ţară a minorului. În cazul minorilor cu domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte”, se mai arată în comunicatul MAI.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca paşaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorităţi oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistenţă juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici