Veste proastă pentru români. Condiţiile de creditare devin mai stricte

  • Băncile estimau că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit pentru companii vor deveni mai restrictivi în T2/2020, potrivit unui sondaj BNR din aprilie
  • Aceste prognoze erau valabile şi în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, atât pe zona de credite imobiliare, cât şi a celor de consum
1677 afișări
Imaginea articolului Veste proastă pentru români. Condiţiile de creditare devin mai stricte

Sursă foto: Profimedia

Băncile estimau, într-un sondaj realizat în luna aprilie de BNR şi publicat acum, că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit pentru companii vor deveni mai restrictivi în T2/2020, în paralel cu reducerea cererii, în special din partea IMM-urilor.
 
Aceste prognoze erau valabile şi în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, atât pe zona de credite imobiliare, cât şi a celor de consum.
 
În opinia băncilor, factorii care au avut o contribuţie mai mare la evoluţia standardelor de creditare au fost situaţia actuală sau aşteptată a capitalului băncilor şi deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR.
 
Doar 3,3% din bănci au apreciat că înăsprirea standardelor a fost determinată de aşteptările privind situaţia economică generală.
 
Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii din partea populaţiei, cât şi a IMM-urilor pentru credite pe termen lung.
 
Astfel, circa 40% din băncile din sondaj au declarat că prognozează o scădere cel puţin moderată a cererii de credite pe termen lung din partea IMM.
 
Primele trei luni ale anului s-au evidenţiat şi printr-o creştere a riscului aferent tuturor sectoarelor de activitate, cele mai ridicate procente semnalate de bănci fiind în transport şi comunicaţii, energie şi turism.
 
În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, în primul trimestru al anului, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit a semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de 12%), cât şi în cazul împrumuturilor pentru consum (21,4 %).
 
Băncile estimează pentru T2 continuarea acestei tendinţe (procent net de 44,9% asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9% asociat creditelor de consum).
 
Dintre factorii care au condus la înăsprirea standardelor de creditare pentru împrumuturile de consum, băncile au identificat aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei (procent net de 21,4 la sută) şi riscul asociat bonităţii clienţilor (procent net de 3,8 la sută)
 
Băncile au raportat pentru primle trei luni din 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populaţiei (procent net de -30 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de -42 la sută pentru cele de consum).
 
Aşteptările pentru următorul trimestru sunt de declin al cererii de împrumuturi pentru locuinţe şi terenuri (procent net de -88 la sută), dar şi în cazul creditelor de consum (procent net de -86 la sută).
 
Băncile au raportat o creştere a ponderii solicitărilor de credite respinse primul trimestru, în cazul ambelor categorii de credite acordate populaţiei (procent net de 20,7 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de 13,9 la sută pentru cele de consum).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici