Vezi aici ce măsuri de austeritate propune Guvernul

Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazul angajaţilor BNR, CNVM, CSSPP şi CSA, revoluţionarii din decembrie 1989 şi urmaşii de erou-martir nu vor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport în comun şi pe cale ferată, sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-născuţi va fi eliminat, iar persoanele concediate nu mai primesc plăţi compenensatorii sunt doar câteva dintre măsurile incluse în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

231 afişări
Imaginea articolului Vezi aici ce măsuri de austeritate propune Guvernul

Vezi aici ce măsuri de austeritate propune Guvernul (Imagine: Mediafax Foto)

Citeşteaici documentele - I

Citeşte aici documentele -II

Citeşte aici documentele -III

Citeşte aici documentele -IV

Reducerea salariilor va fiaplicată şi pentru angajaţii BNR, CNVM, CSSPP şiCSA

Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazulangajaţilor BNR, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisieide Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor, conform proiectului de lege privinddiminuarea cheltuielilor.

Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare deîncadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturisalariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută sediminuează cu 25%. În situaţia în care astfel rezultă o valoare maimică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care seacordă este de 600 lei.

Se reduc cu 25% şi drepturile de natură salarială de carebeneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilorpublice indiferent de modul de finanţare al acestora. În aceastăcategorie au fost incluse drepturile personalului trimis în misiuneîn străinătate, drepturile din legea privind statutul personaluluididactic, drepturile specifice pentru activităţile desfăşurate ininstituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională,cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valoricepentru drepturile de hrană şi respectiv valoarea financiară anualăa normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilorde echipament, precum şi compensaţia lunară pentru chirie.

Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală,medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru carelegislaţia în vigoare prevede decontarea integral de la buget, sereduce cu 25%.

Documentul prevede însă că aceste reduceri se aplică în modcorespunzător şi personalului angajat în cadrul Bancii Naţionale aRomâniei, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor.

Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentrupersonalul acestor instituţii, precum şi pentru angajaţii dinautorităţile şi instituţiile publice finanţate integral dinvenituri proprii se virează integral la bugetul de stat, potrivitunui mecanism care va fi stabilit prin norme metodologice aprobateprin ordin al ministrului Finanţelor în termen de 15 zile de ladata intrării în vigoare a legii.

Prevederile nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordatepersonalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordinepublică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuniîn teatrele de operaţii.

Guvernul taie transportul gratuitpentru revoluţionarii din decembrie 1989 şi urmaşii eroilormartir

Revoluţionarii din decembrie 1989 şi urmaşii de erou-martir nuvor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transportîn comun şi pe cale ferată, sprijinul acordat de stat sub formatrusoului pentru nou-născuţi va fi eliminat, iar persoaneleconcediate nu mai primesc plăţi compenensatorii.

Va fi eliminată şi prevederea care permite ca din bugetulasigurărilor pentru şomaj să fie subvenţionate cheltuielile cuangajarea temporară a şomerilor pentru executarea de lucrări şiactivităţi de interes pentru comunităţile locale.

Guvernul se va încadra, în 2011,în cheltuielile reduse în acest an prin concedieri şiausteritate

Reducerea salariilor şi pensiilor va fi aplicată până lasfârşitul acestui an, dar începând cu 1 ianuarie 2011 Guvernul vaaplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrareaîn nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare adiminuărilor efectuate în acest an.

"Începând cu 1 ianuarie 2011, se vor aplica politici sociale şide personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilorbugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere aacestora adoptate în cursul anului 2010, în condiţile Legii privindsalarizarea unitară", se arată în documentul obţinut deMEDIAFAX.

Plata salariului este un drept relativcare poate fi limitat pentru a depăşiinstabilitatea

Dreptul la muncă, inclusiv plata salariului, este menţionat înConstituţie, dar reprezintă un drept relativ care poate fi limitatpentru a evita riscul "iminent" al instabilităţii economice aţării, legată direct de siguranţa naţională, este argumentulGuvernului pentru reducerea cheltuielilor.

"Dreptul la muncă (inclusiv plata salariului) este un dreptexpres menţionat în Constituţie, dar în acelaşi timp un dreptrelativ, în înţelesul dat acestui concept de Legea Fundamentală şide Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (drept al căruiexerciţiu poate fi supus unor restrângeri). Limitările aduseexerciţiului acestui drept trebuie să respecte exigentelearticolului 53 din Constituţie, jurisprudenţa instanţei decontencios constituţional, precum şi practica Curţii Europene aDrepturilor Omului", se arată în document.

Guvernul arată că măsurile restrictive întrunesc condiţiileconsacrate constituţional şi convenţional, în sensul cărestricţiile vizează exerciţiul dreptului, iar nu substanţaacestuia, iar restrângerea exerciţiului dreptului are ca unic scopevitarea riscului "iminent" al instabilităţii economice a ţării,instabilitate generată de un fenomen de criză financiară mondialăale cărei dimensiuni nu au putut fi prognozate.

Guvernul explică totodată că, în considerarea prevederilorarticolului 53 din Constituţie, prevederile legii se aplică pentruo perioadă definită de timp, respectiv începând cu drepturileaferente lunii iunie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010,dar admite că legea prevede totuşi faptul că pentru anul 2011Guvernul va adopta şi aplica acele politici sociale şi de personalcare să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetarerezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere acheltuililor bugetare adoptate în cursul anului 2010.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici