Victoria, iahtul lui Putin, are nevoie de reparaţii. Unde a fost reperat „monstrul”

Înmatriculată la prietenul său oligarh Ghenadi Tincenko şi folosită de partenera preşedintelui, Alina Kabaeva, ambarcaţiunea de 71 de metri în valoare de 50 de milioane a fost începută de şantierele navale ruseşti care construiesc submarine nucleare.

1679 afișări
Imaginea articolului Victoria, iahtul lui Putin, are nevoie de reparaţii. Unde a fost reperat „monstrul”

Un nou iaht Putin a fost descoperit ca având nevoie de lucrări realizate la acelaşi şantier naval turc care pregăteşte nave pentru flota militară a Turciei, membru NATO. 

Iahtul se numeşte Victoria, măsoară 71 de metri, valoare indicată în declaraţia vamală din 2019: 50,1 milioane de dolari. Iahtul Victoria (însoţit de „micul” vas Orion, de 38 de metri) a fost terminat în şantierele militare Sevmash împreună cu Graceful, un alt cunoscut iaht al lui Putin. Aceleaşi şantiere navale ale căror produse principale sunt submarinele nucleare.

La Istanbul, iahtul a fost mutat într-o parte mai ascunsă a debarcaderului, care, conform imaginilor din satelit, a fost construit recent, în mai-iunie 2023. Are 100 de metri lungime şi 19 metri lăţime, adică are dimensiuni potrivite pentru găzduirea superyacht-urilor.

Pe 21 octombrie, Victoria a părăsit Soci şi, două zile mai târziu, a ancorat la vest de şantierul naval din Istanbul. Apoi, pe 25 octombrie, a fost mutat la andocare, a oprit transmiţătorul AIS şi a încetat să mai existe. 

În realitate, a fost mereu acolo. Victoria a fost comandat de la şantierul naval Sevmash de către un prieten şi asociat al lui Timchenko, Serghei Maslov, cunoscut pentru că este un expert nautic de încredere al elitei de la Kremlin.

Maslov, marioneta lui Putin

Maslov a fost şi constructor al „Expresului sirian”, o flotă de bărci care transporta provizii şi arme militare în Siria pentru armata rusă. „Victoria” a fost comandată de una dintre companiile lui Maslov, Julesburg Corp, din Insulele Virgine Britanice, care a primit fonduri de la compania luxemburgheză a lui Maslov, SVM Holding.

La sfârşitul anului 2013, iahtul a fost livrat de Sevmash (santierul naval constructor) în Italia, la Ancora, unei mari companii italiene pentru amenajarea şi construcţia de mega-iahturi, ISA Yachts.

Dar, în 2014, Maslov (în spatele căruia se afla Timcenko, în spatele căruia se afla Putin) a încetat să mai plătească (a fost arestat apoi pentru scurt timp sub acuzaţia de delapidare), iar în 2015 nava a fost transferată în Turcia.

În prezent, „Victoria” este deţinută de Paer şi administrată de Fazar-Invest, două companii afiliate care fac parte din grupul de entităţi atribuite lui Timcenko.

„Victoria” are sediul la Soci şi ajunge din când în când la Capul Idokopas, unde se află palatul lui Vladimir Putin. Pe reţelele de socializare, o prietenă a Alinei Kabaeva, actuala parteneră a lui Putin, a postat imprudent o fotografie cu Victoria în fundal.

În 2021, iahtul a fost văzut în Crimeea, cu puţin timp înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, escortat de o barcă mai mică (yacht-ul Orion). 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici