Video VIDEO Grupare formată din turci, afgani, bulgari, moldoveni şi români, destructurată: Peste 120 de migranţi, traficaţi. Copiilor li se dădeau somnifere

O grupare condusă de un afgan, formată din cetăţeni turci, afgani, bulgari, moldoveni şi români, care în doar patru luni a traficat peste 120 de migranţi, în mijloace de transport fără aer, în cisterne, ascunşi sub autotrenuri, dând copiilor somnifere, a fost destructurată de Poliţie.

264 afișări

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziţii domiciliare în judeţele Sălaj, Cluj, Maramureş, Ilfov şi în Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni turci, afgani,bulgari, moldoveni şi români, specializat în traficul de migranţi şi trecerea ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Irak/Siria - Bulgaria-România - Europa de Vest.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, grupul s-a format anul trecut, pe teritoriul României şi a altor state, precum Turcia şi Bulgaria.

Gruparea a racolat, îndrumat, călăuzit, transportat şi adăpostit mai mulţi migranţi de diferite naţionalităţi, aflaţi temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei şi României în scopul trecerii frauduloase a frontierei Româno - Ungare, având ca destinaţie ţări ale Uniunii Europene, precum Franţa, Germania şi Belgia.

Introducerea grupurilor de migranţi de pe teritoriul Bulgariei pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competenţa Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Constanţa. Pentru trecerea frontierei, grupurile de migranţi erau direcţionate pe un traseu prestabilit de reţeaua infracţională, după care erau transportate şi adăpostite, ulterior călăuzite, în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria, prin zona de competenţă a ITPF Arad şi Timiş.

"Traficanţii se foloseau de metode care periclitau viaţa şi integritatea corporală a migranţilor, aceştia fiind transportaţi în număr mare în mijloace de transport fără spaţiul necesar şi neaerisite, în cisterne, ascunşi sub autotrenuri, în condiţii de temperaturi joase, cu risc de accidentare, iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenţia în momentul trecerii frontierei", arată Poliţia de Frontieră.

Astfel, în perioada octombrie 2016 - ianuarie 2017 au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei.

Iniţial, grupul infracţional organizat care a funcţionat pe teritoriul României a fost constituit şi condus de către un cetăţean afgan. Ulterior arestării acestuia pe teritoriul statului ungar, conducerea grupului a fost preluată de mai mulţi cetăţeni turci.

Sumele plătite de către migranţi grupului pentru tranzitarea frontierelor de stat erau cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro, în funcţie de destinaţie. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia, iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinaţie.

În acest caz, a fost începută urmărirea penală faţă de 25 de persoane.

Faţă de patru cetăţeni turci, membrii ai reţelei, s-a luat deja măsura arestării preventive în 24 ianuarie, respectiv în 29 ianuarie, ca urmare a activităţilor operative desfăşurate în cauză, dat fiind necesitatea intervenirii pentru înlăturarea pericolului iminent la care ar fi fost expus unul dintre migranţi, în vârstă de numai doi ani.

La sediul DIICOT- Structura Centrală au fost aduse la audieri opt persoane.

Acţiunea a fost făcută împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - Direcţia de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici