Viitoare mămică? Vezi care sunt criteriile femeilor pentru alegerea maternităţii

Criteriile mamelor pentru alegerea maternităţii la care să nască ţin cont mai puţin de calitatea îngrijirilor acordate, de regulă alegând maternitatea în funcţie de cunoaşterea unui medic, care le este recomandat de persoane din cercul social din care fac parte, rezultă dintr-un studiu al FONPC.

1005 afișări
Imaginea articolului Viitoare mămică? Vezi care sunt criteriile femeilor pentru alegerea maternităţii

Viitoare mămică? Vezi care sunt criteriile femeilor pentru alegerea maternităţii (Imagine: Shutterstock)

Studiul de evaluare a serviciilor şi practicilor de îngrijire ale femeilor din România în timpul sarcinii, naşterii şi lăuziei "Acompanierea naşterii în România", realizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) arată că femeile aleg maternintăţile în care urmează să nască după criterii subiective, respectiv după recomandările pe care le primesc de la persoane cunoscute despre medici.

"La întrebarea referitoare la modul în care a fost aleasă maternitatea, peste 50 la sută dintre mame au declarat că au mers acolo deoarece cunoşteau un doctor, iar peste 40 la sută deoarece maternitatea era mai aproape de casă. Foarte puţine cunoşteau sau şi-ar fi dorit să beneficieze de rooming-in. Încrederea în spital a fost un criteriu pentru numai 30 la sută dintre femei. Răspunsurile dovedesc lipsa educaţiei pentru sănătate şi a informării corecte, măcar în perioada de maternitate. Cunoaşterea unui doctor se face, după cum ştim, la recomandarea unei prietene sau a unor cunoscuţi şi este, de obicei, total subiectivă", se arată în studiu.

Peste 60 la sută dintre participantele la studiu au afirmat că ultima lor sarcină a fost planificată, statutul civil având o mai mare influenţă asupra planificării sarcinii. Astfel, 72 la sută dintre femeile căsătorite şi-au planificat sarcina, spre deosebire de numai 50 la sută dintre cele aflate în uniuni consensuale.

"Aproape toate femeile au avut o sarcină naturală (97 la sută). Doi la sută dintre femei au rămas însărcinate în urma unui tratament, iar unu la sută prin fertilizare artificială", se mai arată în studiu.

Peste 95 la sută dintre femei s-au prezentat cel puţin o dată la consultaţia prenatală, 18 la sută dintre ele au fost sub-utilizatoare, prezentându-se cel mult de trei ori la consultaţii prenatale şi aproape 80 la sută dintre femei au mers la prima consultaţie prenatală în primul trimestru de sarcină.

"Mai puţin de jumătate dintre femei au discutat şi primit, de la medicul care le-a îngrijit, recomandări privind naşterea, alăptarea, îngrijirea copilului, fumat, consum de alcool, viaţă intimă. Numai 19 la sută dintre femei au primit de la medici diferite materiale informative. Peste 70 la sută dintre femei s-au informat pe cont propriu asupra unor aspecte privind sarcina", se mai arată în studiu.

Iniţiatorii studiului precizează că standardul îngrijirii prenatale prevede înmânarea Carnetului gravidei şi consemnarea în el, însă doar 30,5 la sută dintre femei au primit acest carnet şi în doar 13,3 la sută din cazuri s-a consemnat în el.

"Femeile nu au avut aşteptări mari de la îngrijirile prenatale. 88 la sută s-au declarat mulţumite de felul în care au fost îngrijite în timpul sarcinii şi peste 70 la sută dintre ele nu au formulat nicio propunere de îmbunătăţire a serviciilor prenatale", mai rezultă din studiu.

Mai mult de două treimi dintre femei au declarat că soţii/partenerii le-au susţinut emoţional şi au preluat o serie de sarcini gospodăreşti pe parcursul sarcinii, pentru a le proteja.

De asemenea, peste jumătate dintre femei (54 la sută) au utilizat auto-testul pentru a afla dacă sunt sau nu însărcinate.

Din prelucrarea datelor a reieşit că nicio gravidă nu a efectuat toate procedurile prevăzute în Ordinul Ministerului, la toate vizitele medicale.

"Aceste date surprinzătoare ne pot conduce la ideea că anumite proceduri poate nu sunt utile, din moment ce nu se efectuează în proporţie aşa de mare", arată specialiştii.

Raportate la vârsta sarcinii pe luni, o proporţie mai mare de proceduri complete a fost înregistrată în luna a treia, când 11 la sută din gravide au efectuat toate procedurile prevăzute pentru această perioadă de sarcină, în luna a IV-a - 6,3 la sută şi în luna a VII-a - 14,1 la sută.

Gravidele au fost chestionate şi asupra oportunităţii de a fi vizitate la domiciliu de către un membru al echipei medicale, iar 91,4 la sută au apreciat acest serviciu ca fiind util şi dorit. Acest serviciu a funcţionat în România ani de zile, dar, în prezent, numai 5,7 la sută din gravide au fost vizitate de către medic şi 2,2 la sută de către asistenta medicului de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici