Virusul H5N1, transmisibil de la mamă la făt

Virusul H5N1 al gripei aviare este transmisibil, în cazul oamenilor, de la mamă la făt prin intermediul placentei şi afectează şi alte organe în afară de plămâni în cazul adulţilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii chinezi, publicat în revista The Lancet, transmite AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Virusul H5N1, transmisibil de la mamă la făt

Virusul H5N1, transmisibil de la mamă la făt

Profesorul Jiang Gu de la universitatea din Beijing şi colegii săi au examinat ţesuturile prelevate de la un bărbat în vârstă de 35 de ani, care a decedat la 27 de zile după apariţia simptomelor gripei aviare, de la o femeie în vârstă de 24 de ani, însărcinată în patru luni, decedată la 9 zile de la infectare, şi de la fătul acesteia.

"Analizele demonstrează că virusul se transmite vertical (de la mamă la făt n.r.) în cazul omului", potrivit autorilor studiului.

Potrivit testelor de detectare a virusului (sub formă de material genetic viral sau antigen), în cazul fătului au mai fost infectate, în afară de placentă, plămânii şi ficatul. La adulţi au fost infectate traheea, plămânii, neuronii, intestinele şi ganglionii.

Cercetătorii spun că sunt necesare culturi de virusuri pentru a confirma aceste observaţii.

Primele cazuri de oameni contaminaţi cu virusul înalt patogen H5N1 au fost raportate în 1997, la Hong Kong. Din 2003, maladia a ucis 200 de persoane în lume, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În cazul păsărilor, H5N1 afectează mai multe organe. În cazul oamenilor, infecţia atinge mai ales partea inferioară a sistemului respirator, provocând leziuni şi disfuncţii ale diverselor organe din regiune. Printre simptomele bolii se numără diareea, raportată în 70% din pacienţii umani.

Virusul a mai fost detectat în lichidul cerebrospinal (lichidul care curge în jurul creierului şi al măduvei spinării), fecalele, gâtul şi sângele unui copil care a suferit de diaree înainte de a intra în comă.

Echipa profesorului Gu a detectat genomul viral şi în neuronii unui adult, care nu a prezentat, totuşi, modificări patologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici