Viza de flotant se va putea face cu până la 60 de zile înainte de alegeri. Tinerii vor putea vota în localitatea în care studiază sau trăiesc

Tinerii care locuiesc în altă localitate decât cea de pe buletin vor putea obţine viza de flotant cu până la 60 de zile înainte de alegeri, se arată în Ordonanţa de Urgenţă privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

2374 afișări
Imaginea articolului Viza de flotant se va putea face cu până la 60 de zile înainte de alegeri. Tinerii vor putea vota în localitatea în care studiază sau trăiesc

Viza de flotant se va putea face cu până la 60 de zile înainte de alegeri. Tinerii vor putea vota în localitatea în care studiază sau trăiesc

Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi prevede, la articolul 14, că ,,cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul”.

Modificarea Legii nr. 115/2015 s-a realizat în contextul în care alegerile europarlamentare şi cele locale vor fi comasate şi vor avea loc în data de 9 iunie 2024, în intervalul 7:00-22:00.

Tinerii sunt principalii avantajaţi

Săptămâna trecută, mai multe ONG-uri şi asociaţii din cadrul proiectului ,,Tinerii votează” au adresat o scrisoare publică Guvernului prin care au solicitat ca termenul pentru eliberarea vizelor de flotant să fie micşorat. Până la modificarea legii, tinerii care nu se aflau la domiciliul de pe buletin şi doreau să voteze aveau dreptul de a solicita viză de flotant cu până la 6 luni înainte de scrutinul electoral.

Solicitarea a venit în urma anunţului alegerilor europarlamentare comasate cu cele locale cu mai puţin de 6 luni înainte de ziua votului, iar tinerii se aflau în situaţia în care aceştia puteau să voteze la alegerile locale doar dacă se aflau în localitatea în care aveau domiciliul pe buletin.

,,Veste bună pentru tinerii din România! Vocea noastră a fost auzită, iar tinerii vor putea vota la alegerile locale din 9 iunie în localitatea în care locuiesc, studiază sau muncesc, chiar dacă la acest moment nu au viză de flotant. Proiectul de OUG privind comasarea alegerilor locale şi europarlamentare prevede că doritorii îşi vor putea face viza de flotant cu până la 60 de zile înainte de data alegerilor, nu cu 6 luni aşa cum era prevăzut iniţial”, au anunţat cei din echipa ,,Tinerii votează” pe pagina de Facebook.

Termenul limită până la care tinerii pot solicita viza de flotant este 10 aprilie.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, în România sunt 4,5 milioane de tineri cu vârste între 18-35 de ani, care au drept de vot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici