Vlas, condamnată la opt ani de închisoare în dosarul FNA

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia instanţei inferioare de condamnare a Ioanei Maria Vlas la opt ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare, decizia fiind atacabilă cu recurs.

42 afișări
Imaginea articolului Vlas, condamnată la opt ani de închisoare în dosarul FNA

Vlas, condamnată la opt ani de închisoare în dosarul FNA (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Instanţa a menţinut decizia Tribunalului şi privind condamnarea lui Nicolae Popa la 12 ani de detenţie.

În cazul lui Gavril Bătrân, Curtea de Apel Bucureşti a schimbat încadrarea juridică în neglijenţă, condamnându-l la doi ani de închisoare cu suspendare.

În 6 iunie 2008, Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor au fost obligaţi de Tribunalul Bucureşti la plata a aproximativ 60.000 de lei către investitorii Fondului Naţional de Acumulare (FNA), urmând ca 1.123 de investitori să primească contravaloarea unităţilor de fond actualizată după indicele de inflaţie calculat din luna mai 2000 până la data plăţii efective.

De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Bucureşti a constatat că Unicredit Ţiriac Bank, CEC şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu au calitatea de părţi responsabile civilmente în acest proces şi că statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, nu are calitatea de parte civilă şi de aceea nu primeşte despăgubiri în acest proces.

Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată. În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat şi, deşi Parchetul a făcut recurs, procurorul şi-a retras contestaţia în şedinţa de judecată, iar Vântu a scăpat de acest dosar.

FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Invetiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici