Voinea: S-au descoperit autorii în cazul a aproximativ 80 la sută din morţii Revoluţiei

Generalul în rezervă Dan Voinea, procuror militar pensionat, cel care a lucrat în dosarele Revoluţiei din 1989 şi Mineriadei din 13-15 iunie 1990, a declarat, joi, că a identificat armele cu care au fost ucişi aproximativ 80 la sută din morţii din decembrie 1989.

82 afișări
Imaginea articolului Voinea: S-au descoperit autorii în cazul a aproximativ 80 la sută din morţii Revoluţiei

Liderul Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş şi generalul în rezervă Dan Voinea (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Am reuşit să stabilim clar din ce armă s-au tras gloanţele care au ucis cam 80 la sută din morţii Revoluţiei", a afirmat Voinea, precizând însă că, odată cu decizia Curţii Constituţionale, a pierdut dreptul de a continua ancheta, fiind procuror militar iar dosarul a ajuns la anchetatorii civili.

Voinea a precizat că nu a apucat să stabilească cine a ordonat respectivilor militari să tragă în manifestanţi, el apreciind că acesta este stadiul în care a lăsat dosarul. "Urmează să se afle exact în fiecare caz cine anume a dat ordinul, pentru că nu soldaţii care au executat foc sunt vinovaţii, nu vrem să punem soldaţi pe cruce", a spus Voinea, care s-a ocupat de dosare din anul 1997 până în decembrie 2007.

Generalul Voinea, în prezent pensionar, a participat, joi, la o conferinţă susţinută de liderul Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, aflat în a zecea zi de grevă a foamei, protest cauzat de nerespectarea unei hotărâri obţinute de organizaţia sa la CEDO, prin care magistraţii europeni obligau statul să desecretizeze dosarul Revoluţiei. Mărieş, a intrat, marţea trecută, în greva foamei, locul ales pentru protest fiind intrarea în Palatul Cotroceni, sediul Administraţiei Prezidenţiale, el cerându-i preşedintelui sprijin pentru desecretizarea tuturor dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei din 1990.

"Vreau doar să se respecte hotărârea CEDO şi să primim, ca parte în dosar, accesul la toate documentele şi lucrările acestuia, lucru pe care l-am cerut CEDO şi pe care magistraţii acestei instanţe l-au dispus", a spus Mărieş, prezentând în conferinţa de presă rezoluţia CEDO prin care statul român era somat ca, până la 7 septembrie 2009, să transmită Curţii întregul dosar al Revoluţiei.

De altfel, Asociaţia lui Mărieş a şi primit circa 40.000 de file din dosar, cele transmise CEDO de către Agentul Guvernamental "până la un anumit moment dat", potrivit lui Voinea.

"În primăvară, când dosarul era la mine, am primit o solicitare a CEDO să le transmit dosarul, decizia find dată în urma plângerii Asociaţiei 21 Decembrie în faţa acestei instanţe", a declarat Dan Voinea, care a continuat povestind că le-a cerut subalternilor săi să înceapă copierea dosarului şi transmiterea documentelor către Agentul Procedural, pentru a merge, mai departe, la CEDO.

Voinea a acuzat faptul că, timp de circa două luni, copiile pe care procurorii le făceau erau primite de Agentul Guvernamental, numai că, "într-o zi", susţine fostul magistrat, procurorilor li s-a spus să nu mai xero-copieze "că nu mai este cazul".

"Documentele copiate de domnul Voinea au ajuns, cu întârziere, la CEDO, care ni le-a transmis nouă, Asociaţiei. Le vedeţi aici", a spus Mărieş, arătând mai multe cutii având pe ele ca expeditor adresa CEDO de la Strasbourg.

Potrivit lui Voinea, cele aproximativ 40.000 de file care le-au parvenit celor de la CEDO şi apoi lui Mărieş şi asociaţiei sale reprezintă aproximativ 20 la sută din întregul volum al dosarului, în ordine cronologică.

"Ne temem că restul ar putea fi distrus sau pierdut", a spus Mărieş, cerând din nou declasificarea şi publicarea întregului dosar, pentru stabilirea adevărului Revoluţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici